1.100 WakaWaka’s brengen gratis licht in Habitathuizen in Oeganda

16 augustus 2022

Dankzij een prachtige donatie van GOOD&MOJO konden wij afgelopen juni in Oeganda 1.100 WakaWaka’s uitdelen aan families in onze projecten die geen toegang hebben tot elektriciteit. De WakaWaka’s werden uitgedeeld tijdens een bijeenkomst, waarin de gezinnen eerst een uitgebreide gebruiksinstructie kregen.

In Oeganda leven meer dan 22 miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden. Veel mensen zijn ongeschoold, leven in slechte huisvesting zonder elektriciteit en zijn niet in staat een inkomen te verdienen. Het is voor veel Oegandezen moeilijk om deze cirkel van armoede te doorbreken. Werken kan immers niet meer zodra het donker is, want winkeltjes of werkruimtes zijn niet verlicht. En kinderen kunnen hun huiswerk niet meer maken zodra de zon onder is.
Families gebruiken vaak petroleumlampen, die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Petroleum is bovendien op dit moment voor veel gezinnen onbetaalbaar, want ook in Oeganda stijgen de brandstofprijzen.

Zonnekracht
Verlichting op zonne-energie is een goed en betaalbaar alternatief met grote impact waarmee families kunnen werken aan meer inkomen en kinderen kunnen studeren. Kleinschalige solartechnologie zoals die van WakaWaka vervangt daarnaast de vervuilende en onveilige petroleumlampen en is ook meteen een haalbare eerste stap naar duurzame energie voor de gemeenschappen in Oeganda.

“Zonder WakaWaka leefden wij in het donker”
Ook Azama kregen in juni een WakaWaka: “‘De lamp komt voor ons als geroepen in deze onzekere tijden. Ons huis is niet aangesloten op elektriciteit en het was lastig om na zonsondergang te koken of huiswerk te maken, omdat onze petroleumlamp niet genoeg licht geeft. We moesten er dus heel dicht bij zitten. Geen veilig gevoel met een lamp die zo brandgevaarlijk is”, zegt Azama.
Nu petroleum zo duur is, wilde het gezin de lamp eigenlijk niet meer gebruiken. Het opladen van de telefoon kostte hen ook nog eens 1 euro in de maand; ook dat kon het gezin nauwelijks nog betalen.

Azama is dan ook erg blij met de WakaWaka Power. “Jullie weten niet wat dit voor ons betekent! Met de WakaWaka kan ik thuis gratis mijn telefoon opladen, kunnen we na zonsondergang eindelijk veilig bij elkaar zitten en kunnen de kinderen hun huiswerk maken. Ik durf ook weer ‘s avonds naar de WC te gaan, omdat ik nu een lampje heb om mee te nemen. Ons leven zal zoveel makkelijker worden.“

Habitat en WakaWaka
Habitat werkt samen met partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. Een van die partners is sinds 2015 WakaWaka. Samen hebben we als doel om zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te voorzien van duurzame energie en veilig licht. Zo kunnen wij nog meer impact genereren en families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen.
Lees meer over deze samenwerking >> 

Nieuwsbrief
Sluiten