6 maanden hulp aan vluchtelingen uit Oekraine: een terugblik en onze toekomstplannen

29 september 2022

Habitats hulp aan Oekraïne: een terugblik en onze toekomstplannen
De eerste 6 maanden nadat de oorlog eind februari uitbrak, heeft Habitat al meer dan 15.000 vluchtelingen uit Oekraïne kunnen ondersteunen dankzij de gulle steun van onze donateurs. Heel hartelijk dank aan een ieder die heeft bijgedragen!

Wij vertellen jullie graag wat Habitat dankzij jullie steun al heeft bereikt, laten onze collega’s in het veld aan het woord en stellen jullie voor aan enkele families die dankzij onze hulp een veilige plek kregen. Maar we geven ook graag een doorkijkje naar de toekomst; van onze plannen om vluchtelingen in de buurlanden voor te bereiden op de komende winter tot het opstarten van ons hulpprogramma in Oekraïne zelf. Want dat onze hulp nog steeds heel nodig is, mag duidelijk zijn. Daarom blijven wij ook onverminderd donaties werven om nog meer vluchtelingen te kunnen helpen, zowel in de buurlanden als in Oekraïne zelf. Elke donatie is van harte welkom!

Video
In deze video zie je meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Roemenië, Polen en Hongarije >>

Habitats hulp in de eerste 6 maanden oorlog
Habitat heeft in de eerste zes maanden oorlog al meer dan 10.000 mensen geholpen aan de verschillende grenzen met Oekraïne met emergency kits en vouchers voor het openbaar vervoer. Ook ondersteunden we meer dan 4.500 mensen met tijdelijke onderkomens. Meer dan 1.200 mensen wonen dankzij Habitat voor langere tijd in appartementen of in opgeknapte (kantoor)ruimtes. In Polen hielp Habitat meer dan 14.000 vluchtelingen met gratis meubels, matrassen en andere gedoneerde goederen om hun onderkomens mee in te richten. En met Habitats ‘Housing-info line’ in Warschau hielpen wij al meer dan 2.200 bellers, niet alleen vluchtelingen met al hun vragen rondom huisvesting, maar ook verhuurders die hun appartement aanboden en hulpverleners.

Toekomstplannen
Habitat blijft zeker doorgaan met de opvang van vluchtelingen in de buurlanden. Helemaal nu de winter eraan komt. De verwachte kou en het zware winterweer brengen nieuwe uitdagingen met zich mee waar we mensen én huizen op moeten voorbereiden.
Roberto Patrascoiu, directeur van Habitat Roemenië, vertelt in deze video hoe we een gebouw in Boekarest winterklaar maken voor bewoning >>

Habitat in Oekraïne
Naast de opvang van vluchtelingen in buurlanden gaat Habitat ook aan de slag in Oekraïne zelf. Dat dat hard nodig is, met bijna 7 miljoen mensen die ontheemd zijn in eigen land en de ongekende schade aan huizen door de oorlog, mag duidelijk zijn. Ook hier is “winterisering” een van de belangrijkste onderdelen in ons programma dat naar verwachting de komenden weken van start gaat en dat is opgezet in nauwe samenwerking met partners die al aanwezig zijn en ervaring hebben in Oekraïne.

Naar schatting wonen op dit moment ongeveer 1,7 miljoen Oekraïners in beschadigde huizen of gebouwen die onvoldoende bescherming bieden tegen kou en winterweer. Vooral in afgelegen, landelijke gebieden is een tekort aan vakmensen en materialen zodat families in beschadigde huizen moeite hebben hun huis te repareren voor de winter intreedt.
Habitat wil deze families helpen met reparaties en aanpassingen voor de winter, met ‘winterkits’ met bijvoorbeeld tochtstrip, isolatieschuim en platen voor van daken en wanden of voor tijdelijke dubbele beglazing van ramen en met bouwtechnische expertise.

Meer lezen?
In deze PDF (EN) lees je het uitgebreide verslag van onze hulp de afgelopen 6 maanden in Polen, Hongarije en Roemenië en persoonlijke verhalen van hulpverleners en families die we geholpen hebben.


Danuta verhuurt haar appartement aan een gezin dat vluchtte vanuit Oekraïne. Lees meer >>
Opvangcentrum in Boekarest biedt veiligheid voor vele gezinnen. Lees meer >>
Nieuwsbrief
Sluiten