Berthy Blom

Eerste bouwreis
“In 2017 heeft mijn moeder zich aangemeld voor een bouwreis in 2018 naar India en vroeg of ik met haar meeging. We hadden eerder samen een reis gemaakt voor een goed doel en dat was heel goed bevallen. Voor onze band als moeder en dochter, die volledig veranderde, maar ook omdat wij geloven dat je zelf echt iets kan bijdragen en dat dit meer waard is dan simpelweg geld doneren.

De projecten van Habitat dragen bij aan duurzaamheid en maken echt verschil.  Dus wilde ik graag mee. Die eerste bouwreis was één groot feest. Samen keihard werken, intense momenten meemaken en daarnaast onwijs veel plezier maken als team;  ik vond het een geweldige ervaring.”

In Nederland
“Ik ben ondernemer en heb een salesorganisatie. Ik ben dagelijks bezig met coachen en trainen van mensen, maar ook met de groei van mijn bedrijf en van onze klanten. Mijn gezin bestaat uit mijn man, een stiefdochter van 17 en drie honden waar ik zoveel mogelijk tijd mee doorbreng. Verder ben ik heel hecht met mijn familie en heb ik hele goeie vriendinnen. En ik houd van mooie schoenen, dus die werkschoenen op de bouwplaats vind ik echt vreselijk!”

Wat heb je met huizen bouwen?
“Ik heb niet echt twee linkerhanden en ik houd best van klussen maar verder heb ik niet speciaal iets met huizen bouwen. Ik vind het wel leuk om hard te werken, nieuwe dingen te leren en mijn handen uit de mouwen steken.”

Belangrijkste taak tijdens een bouwreis?
“Natuurlijk de praktische dingen: zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen en wanneer hij waar moet zijn. Ik ben opgeleid tot reisleider en ben hostess geweest in het buitenland, dus dat regelen en organiseren lukt wel. Maar nog veel belangrijker is het om iedereen de kans te geven om zoveel mogelijk te genieten van de bouwreis. Ik hoop dat ik de deelnemers bewust kan maken van wat er allemaal om hen heen gebeurt. Misschien laat ik iedereen op een gegeven moment wel even stoppen met bouwen om ze goed om zich heen te laten kijken en alles in zich op te nemen. Een bouwreis is natuurlijk veel meer dan alleen maar hard werken. Het is zo’n unieke manier om een andere cultuur en omgeving te zien, daar ‘moet’ je echt bewust van genieten.”

Wat brengt het bouwreisbegeleiderschap jou?
“Avontuur, uitdaging, prikkeling en dat allemaal aan de andere kant van de wereld. Ik vind het wel spannend want je bent toch verantwoordelijk voor een groep mensen op een plek waar je zelf ook nog nooit geweest bent. Verder leer je ook als mens. Je ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Maar het mooiste vind ik toch het teamgevoel. Je maakt samen zo iets unieks mee, dat schept een band voor het leven. Naast waanzinnig mooie herinneringen, heb ik aan mijn eigen bouwreis ook een paar hele goeie vrienden overgehouden.”

Wat is jouw favoriete gereedschap?
“Dat heb ik niet. Het maakt mij allemaal niet uit, als ik maar lekker wat te doen heb. Ik dacht dat ik metselen zo leuk zo vinden, maar dat is niet leuker dan alle andere werkzaamheden.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?
“Ik vind het heel bijzonder om mee te kijken in een andere cultuur. Om te zien dat mensen een heel ander leven hebben, alleen omdat ze op een andere plek geboren zijn. Ik voel me dan bevoorrecht en dat is soms wel ongemakkelijk. Je hebt tenslotte geen enkele invloed op de plek waar je opgroeit. Ik denk dat ik door mijn bouwreis nog meer open sta voor mensen die het minder goed getroffen hebben, ook in Nederland.”

Waar heb je bewondering voor?
“Voor het doorzettingsvermogen van veel mensen. Proberen het leven zo mooi mogelijk te maken, ook voor je kinderen, roeiend met de riemen die je hebt. Daar heb ik echt bewondering voor.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×