Bouwreis Filippijnen smaakt naar meer

TUBBERGEN/HARBRINKHOEK – Eind 2013 werd de Filippijnen getroffen door tyfoon Haiyan, de zwaarste storm ooit. Richard Groothuis en Arjan Mulder vertrokken eind januari naar het rampgebied om bij te dragen aan de wederopbouw.

Tot op de dag van vertrek was het voor Richard Groothuis en Arjan Mulder nog een verrassing wat ze te wachten stond in Lamintak op Cebu, een eiland van de Filippijnen. Met een werkgroep van twintig personen uit heel Nederland werkten zij een week lang aan de woningbouw voor inwoners die door de zware storm dakloos waren geworden. De bouwreis wordt twee keer per jaar georganiseerd door Habitat for Humanity en bouwmaterialenhandel Stiho.

“In zo’n land merk je pas hoe luxe we het in Nederland voor elkaar hebben. In werkmethodiek gingen we drie generaties terug in de tijd. Alles gebeurt handmatig. Als een vrachtauto met twintig ton grind arriveerde, sprongen er twee mannen in de laadbak en schepten net zo lang tot deze leeg was. De hele dag sjouwen ze zakken van veertig kilo cement op hun hoofd naar de bouwplaats, op blote voeten! Dat had ik nog geen week volgehouden”, bekent hij. “De dankbaarheid van de lokale bevolking is enorm”, heeft Mulder gemerkt. “Dagelijks kwamen er drommen mensen op de bouw om te kijken. Wanneer je bij het afscheid hoort, hoe enorm blij ze zijn dat je er was, ben je geen mens als je daarvan geen brok in de keel krijgt.”

“Over de vraag of er een vervolg komt, hoeven de mannen niet na te denken.

Mulder: “Je kunt foto’s laten zien en verhalen vertellen maar de geur van zo’n land, het gevoel dat je er krijgt, is onbeschrijflijk. Ik ga zeker nog een keer.” ,,Nee”, verbetert Groothuis, ,,wé gaan zeker nog een keer.”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×