Anja Smit
Eerste bouwreis
“In 2014 vertelde een collega die reisbegeleider bij Habitat was over haar bouwreizen. Ik dacht meteen: o wat leuk, dat wil ik ook. Maar ik vond het een beetje gek om tegen iemand die ik pas een halfuur kende meteen te zeggen dat ik meewilde. In de maanden daarna kwamen de bouwreizen weer ter sprake en toen vroeg ze me mee naar een informatiebijeenkomst. Inmiddels heb ik vier bouwreizen achter de rug.”
In Nederland
“Ik woon in Haarlem. Mijn drie kinderen zijn al zo groot dat ze de deur uit zijn. In het dagelijks leven ben ik consultant bij een inkoopadviesbureau waar ik middelgrote bedrijven adviseer hoe ze de inkoop het beste kunnen organiseren. Verder doe ik aan yoga en skiën en elke maand een pubquiz met vrienden. En ik doe eens in de twee jaar mee aan de Christmas Carol bij de Haarlemse Schouwburg, waar ik achter de schermen help met de kleding van de acteurs. Ook maak ik regelmatig tijd vrij voor mijn ouders, kinderen en vrienden.”
Wat heb je met huizen bouwen?
“Op zich niet zoveel. Ik dacht eerst: huizen bouwen? Dat kan ik helemaal niet hoor. Ik doe dat nooit, ik heb een kantoorbaan. Ze zeiden dat dat helemaal niet erg is en dat bleek ook, want als je op de bouwplaats bent dat zegt iemand wat je moet doen en dat ga je dan gewoon doen. Zo ingewikkeld is het niet en het is vooral fijn om met elkaar bezig te zijn. Ik ben wel handiger geworden door de bouwreizen. Toen ik anderhalf jaar geleden verhuisde heb ik in mijn nieuwe huis zelf de gaten geboord en de lampen opgehangen.”
Belangrijkste taak tijdens een bouwreis?
“Zorgen dat de deelnemers terug kunnen kijken op een mooie ervaring. Dat is voor iedereen anders. De een wil veel contact met de bevolking, de ander wil vooral veel bouwen. Ik probeer goed aan te voelen wat iemand wil. Goed opletten of alles lekker loopt terwijl je niet te nadrukkelijk aanwezig bent, dat vind ik ook belangrijk. En ik hoop dat de mensen zo enthousiast zijn dat ze ook aan anderen vertellen over hun reis zodat die misschien ook een keer mee willen en de bouwreizen zich als een olievlek zullen uitbreiden.”
Wat brengt het bouwreisbegeleiderschap jou?
“Ik vind het geweldig om op deze manier iets van de wereld te zien en ook nog iets te kunnen doen voor een ander. Ik zie misschien niet veel van een land, maar wel meer. Je krijgt echt contact met de gezinnen waar je voor werkt, vooral met de kinderen. Omdat ik iets meer wilde dan alleen maar meebouwen, ben ik reisbegeleider geworden. En niet te vergeten, we hebben ook ontzettende lol tijdens een bouwreis. Dat hoort er ook bij.”
Favoriete gereedschap?
“Ik vind het leuk om in een lijntje stenen door te geven, dus dan zijn mijn handen mijn favoriete gereedschap. Waarom ik een lijntje zo leuk vind? Met elkaar iets doen, in een bepaalde flow, een beetje zingen erbij. Die sfeer vind ik heel leuk.’
Welke ervaring blijft je altijd bij?
“Het is iedere keer weer heel anders. In India bijvoorbeeld, bouwden we voor een vader met zes kinderen. Zijn oude huis was niet meer dan een klein lemen hutje van anderhalve meter hoog met nog maar drie muurtjes. Het vierde muurtje was weggespoeld tijdens de laatste overstroming. Twee van zijn kinderen waren gehandicapt, zijn oudste zoon was weggelopen en zijn vrouw had zelfmoord gepleegd. Dan wil je alleen maar heel hard voor hem werken.”
Waar heb je bewondering voor?
“Voor de mensen die het zoveel slechter hebben dan wij en er met hun beperkte middelen toch gewoon wat van maken. Daarmee zeg ik niet dat ze gelukkig zijn hoor, maar ze klagen in ieder geval een stuk minder dan wij in Nederland.”Maak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiderstekst: Gerda van der Meer