'Mensen een veilig onderkomen bieden, daar geloof ik in'

Jolanda Paardekooper

Eerste bouwreis
“Ik wilde al jaren iets aan vrijwilligerswerk doen, dus toen ik op facebook een oproep zag voor een bouwreis, heb ik me aangemeld.” Samen met dertien vrouwen uit haar dorp Vijfhuizen bouwde Jolanda aan twee huizen voor gezinnen in Nepal. Gezinnen die hun huis en hun familie waren verloren tijdens de aardbeving van een paar jaar geleden.

In Nederland
Samen met haar echtgenoot en jongste kind – de oudste is al het huis uit – woont Jolanda in Vijfhuizen. Een dorp waar bijna iedereen elkaar kent en waar enorm wordt meegeleefd met de groep bouwreizigers. De eerste reis van de alleen uit vrouwen bestaande groep is voor een groot deel gefinancierd met sponsorgeld door de dorpsgemeenschap. Dat smaakte naar meer en na de bouwreis hebben de bouwvrouwen Vijfhuizen Doet! opgericht. Elk jaar halen ze met activiteiten en evenementen geld op voor een goed doel. Naast deze activiteiten en haar werk als zelfstandig agile coach, weet Jolanda ook nog tijd te vinden voor crossfit, hardlopen en gezellige dingen doen met familie en vriendinnen.

Wat heb je met huizen bouwen?
“Ik vroeg me van te voren wel af of ik dat kon, huizen bouwen. Dat bleek helemaal niet nodig, want we hebben voornamelijk sloopwerkzaamheden verricht en geholpen met de funderingen. Dat bestond vooral uit stenen aangeven aan de professionele bouwvakker van Habitat. Die overigens geen Engels sprak, maar met handen en voeten kom je er ook. Soms was het wel een beetje gokken. Dan riep iemand: ‘ik denk dat hij een grote platte wil’ en dan gingen we op zoek naar een grote platte steen.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?
“Iedereen is anders en Habitat vindt het belangrijk dat alle deelnemers met een positieve ervaring naar huis gaan. Want we willen allemaal dat de bouwreizigers zoveel mogelijk anderen over hun reis vertellen. Dan kan Habitat meer bouwreizen organiseren en kunnen we nog veel meer mensen helpen aan een veilig onderkomen. Ik ben jarenlang leidinggevende geweest en ben nu coach. Deze kwaliteiten kan ik goed inzetten voor Habitat. Met veel persoonlijke aandacht voor iedereen zal dat wel lukken.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?
“Ik heb drie waarden in het leven: een bijdrage leveren aan mensen die het slechter hebben dan ik; mezelf en anderen ontwikkelen en plezier met elkaar hebben. Op een bouwreis komen ze alle drie terug. En als je dan ook nog de kans krijgt om delen van de wereld te zien waar je anders niet zo gemakkelijk komt, dan is dat een mooie bijkomstigheid.”

Favoriete gereedschap?
Favoriet gereedschap heeft Jolanda niet. Wel komt er gelijk een favoriete bezigheid in haar op. “Met elkaar in een treintje stenen doorgeven. Dat is leuk werk en je ziet ook gelijk het resultaat.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?
“In Nepal bouwden we voor een meisje van achttien jaar oud. Haar ouders en broertje hadden de aardbeving niet overleefd. Ook bij andere gezinnen zag je veel verdriet. Dan is het fijn om ze te kunnen helpen op een andere manier dan alleen maar geld geven. Het zijn ook zulke lieve mensen. We hebben veel gelachen met elkaar. Die lol die je met elkaar hebt, dat schept een band.”

Waar heb je bewondering voor?
“Dat iedereen tevreden is met heel weinig. Ze hebben een koe of een geit en een eigen moestuintje. Dat is alles. Ze hebben weinig geld, maar wel meer tijd voor elkaar. Dat was wel een reflexiemoment. We hebben tijdens de bouwreis gelijk meer tijd ingeruimd voor de mensen en niet alleen maar voor het bouwen.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten