'Met mooie mensen mooie dingen doen' karin

Karin Gravemaker

Eerste bouwreis

Karin vertelt: ”In de beginjaren van Habitat Nederland heb ik gedurende drie jaar met plezier en passie de Marketing Communicatie voor hun gedaan. We werkten vanuit een bejaardenhuis in Heemstede met het invalidentoilet als opslag. Ik was ruim anderhalf jaar weg toen ik gevraagd werd om een bouwreis naar Ghana te begeleiden. Die reis heeft nog tot een mooi verhaal in de Volkskrant geleid. Sindsdien heb ik mij als vrijwilliger verbonden aan de unieke missie en werkwijze van Habitat en ga ik bijna elk jaar een keer mee als begeleider van een bouwreis.”

In Nederland

Karin, naar eigen zeggen een zakelijk idealist, heeft haar eigen bedrijf. Onder de KaKoKo-vlag brengt ze teams en organisaties in beweging bij veranderingsprocessen.

Wat heb je met huizen bouwen?

“Technisch gezien niet veel. Maar met het faciliteren ervan alles. Samen bouwen aan een veilig, degelijk en betaalbaar (t)huis als basis voor een mooie toekomst is geweldig om te doen. Met veel belangstelling verdiep ik mij dan ook voorafgaand aan elke bouwreis in zowel de toekomstige bewoners als in de lokale technieken, materialen en werkzaamheden op de bouwplaats.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Als ambassadeur het Habitat bouwreisvirus verspreiden! Mensen de unieke missie en werkwijze laten ervaren en de betekenis van een veilig en degelijk huis meegeven. Ik voel me bevoorrecht om mensen te begeleiden in dat avontuur en een steentje bij te dragen aan een unieke en onvergetelijke ervaring bij de deelnemers. Veiligheid onderweg is het vertrekpunt en zie ik als mijn belangrijkste taak. Dat iedereen fysiek en mentaal gezond blijft, zich veilig voelt en verantwoord gedraagt. Daar streef ik naar.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“De werkwijze van Habitat spreekt mij erg aan en heeft mijn perspectief op ontwikkelingssamenwerking ingrijpend veranderd. Geen weggeefprogramma maar het geloof in eigen kunnen. Mensen helpen zichzelf te helpen. Het samen bouwen aan huizen, hoop, vriendschap en onvergetelijke (leer)ervaringen. Dat ik deelgenoot mag zijn van zo’n week, dat vind ik het allermooist. Ik geniet ervan als anderen genieten. De lach en de traan bij de ceremoniële oplevering van het huis. Met mooie mensen mooie dingen doen: daar wordt ik dolgelukkig van. Tsja, het Habitat virus; ik ben er door besmet. Het begeleiden van bouwreizen haalt het beste in mij naar boven.”

Favoriete gereedschap?

“De handen en harten van de mensen die meebouwen. De rimpelingen die ze daarmee veroorzaken in het leven van anderen. Die werken door, tot lang na ons vertrek. Met het Habitat (t)huis als tastbare herinnering.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar alle bouwreizen zijn memorabel. Elk met een uniek en eigenzinnig karakter. Ik koester al deze mooie (leer)ervaringen als een kostbaar geschenk, en draag ze als dierbare herinnering voor altijd met me mee.”

Waar heb je bewondering voor?

“Voor alles wat er mogelijk is als we de handen ineen slaan. Ik bewonder de tomeloze inzet en grenzeloze gedrevenheid van mensen om elkaar te helpen. De saamhorigheid en innige vriendschappen die daaruit ontstaan. De Daila Lama zeg: je geeft niets aan armen, je deelt iets met hen. Delen verrijkt en maakt de wereld een beetje mooier.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten