'Ik ben de olie tussen de radertjes: de deelnemers, de begeleiding, de lokale bouwvakkers en de huiseigenaren' karin

Karin Nas

Eerste bouwreis

Karin Nas werkte jaren geleden bij verzekeraar Zwitserleven. Ze ging op bouwreis met de Hypothekers Associatie. Met 75 bouwreizigers naar de Filipijnen was voor haar echt de life changing experience waar men het wel eens over heeft. “Dit wil ik doen”, dacht Karin toen ze de bouwreisbegeleider bezig zag. “Terug in Nederland solliciteerde ik gelijk als vrijwillig bouwreisbegeleider bij Habitat en werd gelukkig aangenomen.” Inmiddels werkt Karin al weer jaren voor Habitat Nederland als fondsenwerver.

In Nederland

”Alweer 33 jaar met Leo in Bemmel. Drie stiefkinderen en vijf kleinkinderen en sinds kort is er Suus. Suus past in de fietsmand en kan heel goed blaffen.” Karin is dol op bloemen, dus in het seizoen is ze regelmatig in de pluktuin van haar dorp te vinden.

Wat heb je met huizen bouwen?

“Niks, en dat hoeft ook niet, want een bouwreisbegeleider bouwt zelf niet zoveel mee. Ik sta wel graag in een lijntje om stenen of emmers cement door te geven. Dat is lekker suf en dan hoef je even niet na te denken. Maar je kunt vooral ook heel goed zien hoe een groep op elkaar reageert en hoe de interactie is. En weet je dat je soms de diepste gesprekken hebt als je naast elkaar stenen staat door te geven?”

Belangrijkste taak van de bouwreisbegeleider?

“Ik ben de olie tussen de radertjes: de deelnemers, de begeleiding, de lokale bouwvakkers en de huiseigenaren. Ik zie het gelijk als er ergens iets aan de hand is en voorkom dat het een issue wordt. En ik vind het fijn als iedereen heel veel lol heeft.” Humor op de bouwreis vind Karin het leukste wat er is.

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Ik leer ontzettend veel van de wereld en het maakt een beter mens van me. Het relativeert ontzettend. Ik kan heel erg gelukkig worden van een warme douche en me daar ook heel bewust van zijn.”

Favoriete gereedschap?

“Dan toch de waterfles. Ik sta erom bekend dat ik iedereen achter zijn broek aan zit om te zorgen dat hij genoeg drinkt. Daar heb ik een systeem voor. Iedereen krijgt een waterfles met een stuk afplakband waar ik zijn naam op schrijf met een stift. Stift en afplakband gaan dus mee in de koffer.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“De huiseigenaar van het huis dat we bouwden in Nepal. Aan het begin van de week was ze heel verlegen, ze stond de hele tijd met haar hoofd omlaag. Op vrijdag tijdens de ceremonie van de overdracht van het huis, vertelde ze een prachtig verhaal. Over haar broeders en zusters die uit de wereld bij haar waren gekomen om haar te helpen. Ze bleef praten. Degene die voor ons vertaalde kon haar bijna niet bijhouden.”

Waar heb je bewondering voor?

“Voor de fieldcoördinator die ik tijdens mijn afgelopen bouwreis naar Malawi heb leren kennen. Zij doet enorm haar best om een gedragsverandering bij de mensen te bewerkstelligen. Ze geeft HIV-trainingen, praat met vrouwen over de noodzaak van condoomgebruik. Allemaal onderwerpen die, zeker in het begin, heel lastig zijn om te benoemen.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten