'Er is veel meer in de wereld dan geld en aanzien' maarten

Maarten Peters

Eerste bouwreis

Maarten zegt: “Was dat in 2011? Ik werkte altijd in de luchtvaartbranche, maar in die periode was ik in dienst bij een importeur van houten plaatmateriaal. Groothandel Stiho was een klant en die vroegen mij om mee te gaan op bouwreis naar India. Ik heb nog even getwijfeld, want ik had mezelf beloofd om nooit meer naar India te gaan. Niet omdat ik het geen mooi land vond, integendeel. Ik heb daar ooit zo’n waanzinnig mooie reis gemaakt dat ik bang was dat het een volgende keer alleen maar kon tegenvallen. Maar de bouwreis naar Pondicherry was een geweldige ervaring. Zo bijzonder, dat ik toen ik weer thuis was mezelf gelijk heb opgegeven als bouwreisbegeleider.”

In Nederland

Maarten woont samen met zijn vrouw Rietje in Heerhugowaard. ”We hebben elkaar leren kennen toen we allebei aan het backpacken waren in Thailand. Het reizen zat er dus altijd al in. Nu wonen we op een plek waar alle ruimte is voor onze paarden, schapen, het konijn en de hond. En dan snap je ook wel wat ik in mijn vrije tijd doe.”

Wat heb je met huizen bouwen?

“In 2008 kochten we een groot oud pand. Daar hebben we alleen de buitenmuren van laten staan. Voor het grootste deel hebben we de verbouwing zelf gedaan, samen met familie, vrienden en kennissen. Dat betekende voor mij langer dan een jaar elke avond klussen.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Ik zie het als mijn taak om dienstbaar te zijn aan de bouwreizigers. Zij hebben geld ingezameld en komen hier om anderen te helpen. Ik ontzorg, luister, bouw mee als het kan en zorg ervoor dat iedereen gezond weer thuis komt. Ik ben tevreden als de deelnemers hetzelfde wow-gevoel hebben als ik had tijdens mijn eerste reis. Dat gevoel krijg je door samen in die enorme hitte hard te werken aan een mooi project en lol te hebben met elkaar, met de kinderen en de lokale bevolking.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Er was een periode in mijn leven dat ik dacht ‘ik wil meer’. Dat ging over een betere functie, meer geld, een belangrijkere titel. Tijdens de bouwreizen heb ik geleerd dat er veel meer is in de wereld dan geld en aanzien. In India heb ik gezien dat ondanks hun armoede, de mensen je warmte, vreugde en liefde geven. Alleen maar omdat je een beetje bijdraagt aan een beter leven. Dat je samen met een team iets voor een ander doet, die kant van mij was een beetje onderbelicht.”

Favoriete gereedschap?

Maarten zijn favoriete gereedschap is de kruiwagen. ”Niet elke bouwplaats heeft de beschikking over een kruiwagen en juist als hij er niet is, merk je hoe belangrijk gereedschap het is. Natuurlijk ook omdat je er zulke leuke dingen mee kunt doen tijdens de pauzes. Kinderen vinden het geweldig als je met hen in de kruiwagen het dorp doorholt.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Dat zijn er best veel. Die keer dat we op de laatste werkdag als team besloten om in de stomende hitte nog een paar uur langer door te werken om de eerste verdiepingsvloer van een huis te storten. Of het moment dat een van de bouwreizigers -een echte puber met een rijke vader- zich realiseerde hoe bijzonder goed hij het eigenlijk had in Nederland en daar enorm dankbaar voor was. En toen ik met de kinderen uit het dorp in een kruiwagen het hele dorp ben doorgehold. Dat zijn momenten die me altijd zullen bijblijven.”

Waar heb je bewondering voor?

“Als mensen durven te erkennen dat hun Nederlandse beeld niet altijd voldoet aan de werkelijkheid en als ik zie dat ze zich kunnen verplaatsen in een andere wereld. Niet alles wat we in Nederland doen is maatgevend. Dat blijkt elke keer weer en het is goed als we dat beseffen.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten