'Fijn dat wij een kleine bijdrage kunnen regelen zodat anderen hun levensomstandigheden kunnen verbeteren' mirjam

Mirjam Pronk

Eerste bouwreis

Mirjam ging mee in 1998 (tijdens een groot Jimmy Carterproject in de Filipijnen waar haar broer Martin en schoonzus Mette projectleiders waren). Ze werkte twee jaar voor Habitat International in Suriname. ”Ik mag met een gerust hart Habitatveteraan genoemd worden, denk ik.” Najaar 2018 wordt reis nummer zes naar Pondicherry in India, met de bouwreis Carpe Diem.

In Nederland

Mirjam woont met haar vriend en dochter van drie in een zelf gerenoveerd huis in Rotterdam en is adviseur Duurzaamheid voor woningbouwcorporaties en gemeenten.

Wat heb je met huizen bouwen?

“Ik heb Techniek en Maatschappij gestudeerd in Eindhoven. Mijn specialisatie was bouwkunde en ontwikkelingssamenwerking. Als adviseur Duurzaamheid vind ik het heel interessant als we op een plek zijn waar duurzaam gebouwd wordt, zoals het bamboeproject in Nepal. Thuis in Rotterdam hebben we een oud huis dat we helemaal opgeknapt hebben. Mijn vriend is de klusser en ik de bedenker en regelaar.”

Belangrijkste taak tijdens een bouwreis?

“Ik vind het tof om elke bouwreiziger zijn meest perfecte ervaring te laten beleven. Dat is voor iedereen anders. Dus ik probeer erachter te komen wat ieders drijfveren zijn. De een wil vooral zelf zoveel mogelijk bouwen, een andere keer willen ze als groep samen iets doen. Het is ook belangrijk om vooraf duidelijk te vertellen dat het vaak anders gaat dan we vooraf plannen en dat we moeten accepteren dat dingen gaan hoe ze gaan, want wij hebben het niet voor het zeggen op de bouwplaats. En natuurlijk wil ik graag dat iedereen gezond blijft!”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

Mirjam vind het altijd leuk om weer ter plekke te zijn en te zien hoe alles er aan toe gaat. ”Ik ben misschien minder geschokt bij het zien van de omstandigheden omdat ik weet hoe die zijn. Maar de verhalen van de huiseigenaren blijven veel impact hebben, elke keer weer. Dan realiseer je je weer wat je zelf hebt. Ik vind het een belangrijk aspect van het leven om daarbij stil te staan en om een kleine bijdrage te leveren zodat anderen hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.”

Favoriete gereedschap?

“Niet zozeer mijn favoriete, maar wel mijn belangrijkste gereedschap: de EHBO-koffer. Ik hoop natuurlijk dat ik hem niet nodig heb, maar als er iets gebeurt ben ik daar niet bang voor en vind ik het helemaal niet erg om ook te handelen. Als we met meer bouwreisbegeleiders zijn op een grote bouwreis, dan ben ik dan ook al snel degene die de koffer onder zijn hoede krijgt.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Die keer in Ghana, toen ik sprak met een huiseigenaar die vertelde hoe bijzonder hij het vond dat wij er waren. Hij zei: ‘jullie laten je familie achter, komen zomaar bij mij aanbellen en me dan een week helpen met mijn huis.’ Alleen maar het feit dat je er bent geeft iemand een boost om weer vooruit te komen in het leven.”

Waar heb je bewondering voor?

“Het is zo mooi om te zien welke slimme dingen de lokale bouwvakkers bedenken. In Roemenië bijvoorbeeld. Daar hadden ze geen speciale spijkers om isolatiemateriaal te bevestigen. Dus maakten ze die spijkers gewoon zelf van gewone spijkers waar ze bierdoppen op bevestigden. Geweldig om te zien. En wij hebben ook een handje geholpen. Want overal waar we kwamen verzamelden we de bierdoppen om mee te nemen naar de bouwplaats.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten