‘Dit is toch de leukste vrijwilligersbaan van Nederland?’

Patricia Boer

Patricia Boer vindt bouwreisbegeleider bij Habitat for Humanity Nederland zijn de leukste vrijwilligersbaan van Nederland.

Eerste bouwreis

“Habitat kende ik al langer. Ik had een bedrijf in financiële dienstverlening en hoorde enthousiaste verhalen van mensen die op bouwreis waren geweest met De Hypotheker. Toen ik mijn bedrijf had verkocht werd ik gebeld door de organisator van een bouwreis naar Malawi. Dat was op maandagochtend. ’s Middags heb ik me opgegeven.”

In Nederland

“Woon ik in Ankeveen met Rob. Samen hebben we een poes Ola en hond Cyra en ik heb 2 inmiddels volwassen zonen. Naast Habitat heb ik ook heel leuk werk. Ik begeleid ondernemers, teams en organisaties bij hun onderlinge samenwerking. Hoe haal je het beste uit elkaar zodat een samenwerking ook echt werkt. Verder houd ik van avontuurlijke wandelvakanties maar ook van heerlijk samen op de bank met een wijntje en een lekker stukje kaas.”

Wat heb je met huizen bouwen?

“Thuis vind ik het leuk om me met de inrichting van mijn huis bezig te houden. In Malawi bleek ik ook te kunnen metselen. In Cambodja bleek ik ook goed te kunnen timmeren en schilderen ligt me ook wel. En ik vind het fysiek wat zwaardere werk leuk. Graven, rijden met een kruiwagen vol zand. Heerlijk is dat.”

Belangrijkste taak tijdens een bouwreis?

“Zorgen dat het daar goed loopt en dat we onze doelstelling halen. Dat is niet per se de doelstelling dat het huis afkomt, maar vooral dat de reis iedereen biedt wat hij ervan verwacht had. Hopelijk kan ik bouwreizigers net zo’n gevoel geven als ik zelf op mijn eerste bouwreis had. En natuurlijk hoop ik dat de bouwreizigers het zo gaaf vinden dat ze iedereen erover vertellen. Of zelf nog een keer meegaan, dat is nog beter.”

Wat brengt het bouwreisbegeleiderschap jou?

“Om te beginnen is het natuurlijk de leukste vrijwilligersbaan van Nederland. Vroeger heb ik MEAO Toerisme gestudeerd en ik heb daar altijd al iets mee willen doen. Daarbij is dit de vervulling van een wens om iets te doen voor een organisatie die een verandering teweegbrengt in het leven van mensen. Terwijl ik op plekken kom waar je anders nooit komt. En ik sta anders in het leven na de bouwreis. Het is ook maar geluk dat ik in Nederland geboren ben. Door de bouwreis ben ik weer meer gaan waarderen hoe goed ik het hier heb en wat een fijne plek mijn thuis is. Het heeft mij een rijker mens gemaakt.”

Favoriete gereedschap?

“Misschien wel de kruiwagen. Omdat je daar lekker het zware werk mee kan doen.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Er was een klein jongetje dat elke keer dat hij mij zag naar me zwaaide en mijn naam riep. Op een dag was hij er niet en toen ben ik naar hem op zoek gegaan. Door iedereen een foto van hem te laten zien vond ik uiteindelijk zijn huis ergens in de bush. Hij vond het heel bijzonder dat ik hem had opgezocht en ik mocht binnenkomen bij zijn moeder, zussen en tantes. Op de laatste bouwdag was hij er weer niet. Toen ik hem weer opzocht bleek hij doodziek op zijn bedje te liggen. Hij had een aanval van malaria. Ik mocht even bij hem kijken en ik zag aan zijn ogen dat hij het leuk vond dat ik bij hem op bezoek kwam!”

Waar heb je bewondering voor?

“Dat de mensen blij zijn met wat ze hebben en tevredenheid uitstralen. Het lijkt alsof ze niet gehinderd worden door een gevoel om steeds maar meer te willen. Ik realiseer me heel goed dat ze daar waarschijnlijk wel toe gedwongen worden hoor. Het is lastig genoeg om te zorgen dat je vandaag genoeg te eten hebt. Maar ik merk dat ik er zelf van leer om ook wat meer in het hier en nu te leven.”Maak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiderstekst: Gerda van der Meer

Nieuwsbrief
Sluiten