'Bouwreizen hebben mijn leven compleet veranderd. Mijn kijk op ontwikkelingswerk is anders geworden. Als persoon heeft het me gestimuleerd om veel meer voor anderen te doen.' robert

Robert van der Laan

Eerste bouwreis

Robert vertelt: “In 2011 ging Stiho, grote sponsor van Habitat, met 400 mensen naar vier verschillende landen, waaronder Sulawesi in Indonesië, om hun 85-jarig bestaan te vieren. Mijn directeur bij Forbo Eurocol stuurde vier van zijn medewerkers mee. Ik was één van de 26 gegadigden en ik werd ingeloot. Het was een prachtige belevenis. Na terugkomst heb ik het twee maanden laten rusten en toen heb ik gesolliciteerd als bouwreisbegeleider.

In oktober van dit jaar (2018) gaat Robert voor de tiende keer mee op bouwreis. ”Voor het eerst met mijn dochter, op de familiereis naar India. Ik wil al mijn drie kinderen en vrouw een keer mee hebben. Je kunt thuis wel vertellen hoe het is, maar alleen als ze het zelf meemaken, snappen ze waar ik het over heb.”

In Nederland

“Getrouwd en drie dochters. Werkzaam als Salesmanager export in bouwproducten.”
Robert gaat graag klussen, reizen, films kijken en hardlopen.

Wat heb je met huizen bouwen?

“Ik vind het leuk om met mijn handen te werken. Op mijn werk heb ik een pen en een computer als gereedschap. En huizen bouwen is in elk land anders. Het is interessant om al die technieken te zien en te gebruiken.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Ik wil elk team net zo’n wow-gevoel bezorgen als ik de eerste keer had. En dat ze positief over Habitat zijn en dat aan iedereen doorgeven. Hoe ik dat doe? Dat weet ik eigenlijk niet, maar het lukt wel, geloof ik. Het mooiste vind ik het als een bouwreiziger tegen me zegt ‘wat een makkelijk baantje heb jij eigenlijk.’ Want dan heeft hij niet gemerkt dat er soms op de achtergrond best veel geregeld moet worden.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Ik durf wel te zeggen dat de bouwreizen mijn leven compleet veranderd hebben. Mijn kijk op ontwikkelingswerk is anders geworden. Als persoon heeft het me gestimuleerd om veel meer voor anderen te doen.”

Favoriete gereedschap?

“Het kapmes. Dat gebruik je als je met bamboe werkt. Op mijn eerste reis als bouwreisbegeleider, in Nepal, hebben we een huis van bamboe gebouwd. Dat bamboe kappen met een kapmes is trouwens rotwerk, maar het resultaat van een bamboehuis vind ik echt prachtig.“

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“De eerste dag van mijn eerste reis. Ik krijg nog kippenvel als ik het vertel. Daar stond ik in Sulawesi op een steiger met een steen in mijn handen. Ik hoorde de vogels en zag allemaal tropische planten om mij heen. De vulkaan op de achtergrond. Het gekrioel van de bouwreizigers en lokale mensen door elkaar die samen een huis aan het bouwen waren. Ineens realiseerde ik me dat ik iets gigantisch moois aan het doen was voor mensen die dat zelf niet kunnen.”

Waar heb je bewondering voor?

“De positiviteit en het doorzettingsvermogen van de mensen. In Zambia ben ik een keer meegelopen met de kinderen die water gingen halen. Dat was ongeveer twee kilometer van hun huis. Ze vulden een vat van 200 liter en rolden dat helemaal terug naar het dorp. Ik heb aangeboden om dat voor ze te doen. Dat was zo vermoeiend, ik was helemaal gesloopt.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten