'Dat je gewoon een huis bouwt voor een gezin, dat is toch prachtig?' simone

Simone Tabor

Maak kennis met bouwreisbegeleider…

Simone Tabor

Eerste bouwreis

Simone vertelt: “Mijn eerste reis was met de AVVZ (Aannemersvereniging Veluwe en Zuidelijke IJsselmeerpolders), samen met mijn man en mijn schoonvader die allebei aannemer waren. We gingen naar Ghana. Dat vond ik zo mooi dat ik me daarna gelijk opgaf als bouwreisbegeleider.”

In Nederland

Simone werkt bij ING Private Banking. Daar helpt ze Directeur Grootaandeelhouders van bedrijven rondom de verkoop van hun onderneming. Met man en drie dochters woont Simone in Apeldoorn. In haar vrije tijd tennist en skiet ze. “En mijn grote hobby is op vakantie gaan. Vorig jaar hebben we met het hele gezin gebackpackt in Sri Lanka. Aan het begin van de vakantie zijn we in het dorp geweest waar ik het jaar daarvoor gebouwd had met Habitat. Ik wilde heel graag onze kinderen ook die kant van de wereld laten zien.”

Wat heb je met huizen bouwen?

Als partner van een aannemer woont Simone ‘natuurlijk’ in een zelfgebouwd huis. Dat haar man aannemer is, is een groot voordeel, vindt ze. “Normaal moet je altijd naar allerlei winkels om spullen uit te zoeken en te bekijken die in het huis gebruikt worden. Bij mij is het veel makkelijker, mijn partner neemt gewoon drie stopcontacten mee naar huis en dan kan ik kiezen welke ik het mooiste vind.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?

“Ik heb nu zes reizen begeleid en vind het mooi om een groep te begeleiden. Elke ochtend loop ik even langs alle bouwreizigers en kijk ik of iedereen lekker aan het werk is met dingen die ze leuk vinden en of ze genoeg water drinken. Maar ik stimuleer de bouwreizigers ook om goed om zich heen te kijken, een wandelingetje door het dorp te maken, foto’s te nemen of met de mensen te praten. Je bent er nu, grijp die kans, zeg ik dan.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?

“Dat gevoel dat je echt iets kunt bijdragen als klein groepje. Dat je gewoon een huis bouwt voor een gezin, dat is toch prachtig? Ik vind het ook leuk om een keer een week niet bezig te zijn met het vermogen van een klant nog groter maken. En het is misschien een beetje egoïstisch, maar het is geweldig om andere culturen van zo dichtbij mee te maken. Toch ben ik blij dat ik in Nederland leef. Een aantal jaren geleden was ik ernstig ziek. Het gaat nu weer helemaal goed met me, maar als ik daar geleefd had, had ik het misschien niet gered.”

Favoriete gereedschap?

“Als ik thuis klus, dan heb ik een voorkeur voor de verfkwast. Dat vind ik op een bouwreis ook wel handig. Ik ben liever geen onderdeel van een rijtje of een groepje dat samen een klus doet. Ik moet er veel te vaak even tussenuit om iets te regelen of om te kijken of het goed gaat met iedereen. Een kwast kun je gemakkelijk neerleggen zonder het proces te verstoren.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?

“Mijn laatste bouwreis. Samen met twee schoonzussen maakten we die ter nagedachtenis aan mijn schoonvader. Hij was aannemer en is zes jaar geleden overleden. Toen we in Nepal aankwamen, bleek dat de vader van de vrouw voor wie we gingen bouwen twee dagen ervoor was overleden. We kwamen midden in het Hindoeïstische rouwproces aan. De vrouw des huizes mocht eigenlijk niet op de bouwplaats komen en we mochten haar niet aanraken. Haar broer moest zich elke dag ritueel reinigen. Als wij water haalden voor de bouwplaats, stond hij zich daar te wassen. Al die rituelen van zo dichtbij meemaken, dat vonden we heel bijzonder. Het feit dat wij mijn schoonvader herdachten, maakte het nog specialer.”

Waar heb je bewondering voor?

“Dat mensen van niets iets proberen te maken. En dat ze ons omarmen en zo open en dankbaar zijn.”tekst: Gerda van der MeerMaak ook kennis met de andere bouwreisbegeleiders

Nieuwsbrief
Sluiten