Carlos Platier Luna bouwvakker in Malawi

7 mei 2019
Carlos Platier bouwde mee met Habitat

Carlos Platier Luna: van Expeditie Robinson naar huizenbouwer

“Wat ik anders ben gaan zien, is dat ik nu dankbaar ben dat ik veilig leef, dat alles hier in Nederland zo goed geregeld is. En dat dat niet zo vanzelfsprekend is.”

Carlos Platier Luna was in april 2019 één van de vrijwilligers die met Habitat for Humanity in Malawi een nieuw en veilig (t)huis bouwden voor Mary en haar drie kinderen. Je zou denken dat hij al heel wat heeft meegemaakt door zijn deelname aan expeditie Robinson twee jaar geleden. Maar de ervaring die hij in Malawi opdeed was er een die hij nooit meer zal vergeten en waar hij graag over vertelt.

Carlos Platier Luna won het 18e seizoen van het bekende TV-programma Expeditie Robinson. Daarnaast is hij voormalig top judoka, docent lichamelijke opvoeding, personal trainer en TV-presentator. En nu dus ook bouwvakker in Malawi, een van de armste landen van Afrika.

Heftig verhaal

Carlos maakte de reis met Habitat for Humanity, een internationale non-profit organisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Samen met 18 andere Nederlandse vrijwilligers, waaronder ook travel influencer Chloë Sterk, met lokale bouwvakkers en de toekomstige bewoners, hielp Carlos een week lang met de bouw van het huis van weduwe Mary en haar gezin.

Dat het werk van Habitat nodig is, kan de voormalig Robinsonwinnaar goed uitleggen: “Mensen slapen onder daken die lek zijn. Bij regen moeten ze in een hoekje schuilen. Ik vond het wel heftig om dat verhaal van Mary en haar gezin te zien, hartstikke ziek, niks kunnen doen. Dat ze haar leven in de handen van iemand anders moet geven. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Het is in Nederland zo vanzelfsprekend dat wij een goed huis hebben, terwijl dat eigenlijk niet zo is.”

Thuis

Carlos is inmiddels weer thuis, maar nog steeds een beetje onder de indruk van zijn reis. “Voor mij is thuis de plek waar mijn geliefden zijn. Dat dit in een veilig huis is, vind ik vanzelfsprekend. Voor de mensen met wie in ik Malawi heb kennis gemaakt betekent thuis eigenlijk hetzelfde als voor mij in Nederland. En dankzij Habitat kunnen ze dat thuisgevoel nu gelukkig ook beleven in een veilig huis.”

Kippenvel

Na de bouwweek was het huis, waar Carlos hard aan heeft meegebouwd, zo goed als af. Binnenkort kunnen Mary en haar gezin erin trekken. Habitat bouwde al eerder in de gemeenschap waar Carlos en zijn bouwmaten aan het werk waren en daar mocht hij een kijkje nemen. “Zo gaaf om te zien hoe een bewoond Habitathuis eruitziet”, vertelt Carlos enthousiast. “Het heeft een ruime kamer en wel twee slaapkamers. Er zitten ramen in en een deur, de muren zijn netjes glad gestukt, de vloer is prachtig geschilderd en het heeft een mooi dak. Het is ruim, het is veilig en het is dicht. Zo gaat het huis van Mary er uiteindelijk ook uitzien. Ik krijg er gewoon kippenvel van.”

Enthousiast verslag

Carlos heeft tijdens de hele bouwreis enthousiast verslag gedaan van zijn belevenissen aan zijn ruim 55.000 volgers op Instagram: Carlos op Instagram tijdens de reis >>

Lees meer over deze bouwreis >>

Nieuwsbrief
Sluiten