gonda

Gonda Boringa, bouwreiziger

“En nu ga ik!”

Gonda Boringa is medewerker PR en communicatie bij Van der Heide in Kollum. Dat bedrijf is al een tijdje sponsor van Habitat Nederland. Gonda wist dus af van de mogelijkheid om op bouwreis te gaan, maar ze vond altijd wel een reden om dat niet te doen. De twee grootste bezwaren? De kinderen hadden haar thuis nodig en de reis is best duur.

Tot vorig jaar. “Mijn kinderen waren inmiddels oud genoeg om na school alleen thuis te kunnen blijven en ’s avonds en in het weekend is papa er. Dus toen dacht ik ‘En nu ga ik!’”, vertelt Gonda gedecideerd. Voor het financiële bezwaar vond Gonda ook een oplossing: ze besloot om zich te laten sponsoren. “Ik heb een Facebookpagina gemaakt, zette berichtjes op Twitter en er kwam een artikel in de wijkkrant. Ik ging ook presentaties houden over het werk van Habitat, bij ons in de kerk en op mijn werk. Dat werkt het beste, merkte ik. Als je mensen persoonlijk het verhaal vertelt, zijn ze veel sneller bereid om geld te doneren.”

Druk, vies en chaotisch

En het lukte. Meer dan dat zelfs, want naast haar eigen reiskosten had Gonda nog zo’n 3000 euro extra bij elkaar gepresenteerd. Dus stapte ze afgelopen januari op het vliegtuig om bij Pondicherry in India twee huizen te bouwen in een groter project. “In Pondicherry is het druk, vies en een enorme chaos”, meldt Gonda als we haar naar haar eerste indruk van India vragen. Om in een adem door te vervolgen: “maar ik wil wel weer terug”.

Klein, stoffig en zo lek als een mandje

In het kleine dorpje waar Gonda en haar teamgenoten aan de slag gingen, was het overduidelijk hoe nodig het is om nieuwe huizen voor de mensen te bouwen. De dorpelingen woonden in hutjes van modder met een dak van palmblad. “Klein, stoffig en zo lek als een mandje”, meldt Gonda. “En ook nog eens onveilig. Stroom wordt afgetapt van de elektriciteitspalen en in de hutjes hangen de stekkerdozen direct onder het lekkende dak.” Het bedrijf waar Gonda werkt houdt zich bezig met veiligheid van elektrotechnische infrastructuren, als geen ander snapt ze dus hoe gevaarlijk deze situatie is.

Het veld als toilet

De hygiënische omstandigheden lieten ook heel wat te wensen over. Gonda legt uit: “Er was één pomp voor 22 gezinnen. Als die het deed, tenminste. En de oude hutjes hebben geen van allen een toilet. Daarvoor werd de jungle gebruikt. Hartstikke gevaarlijk. Wij mochten onder geen voorwaarde het land rondom het dorp in, want daar zitten slangen en ander ongedierte. Maar de kinderen moesten daar naar de wc.”

Virus

Net als veel anderen is Gonda besmet met het Habitat-virus. “Als je zelf gezien hebt hoe je mensen kunt helpen en wat er met je geld gebeurt, voelt dat zo goed. Ik heb me al weer ingeschreven voor de bouwreis van 2018 naar Pondicherry. Samen met twee collega’s en een oud-stagiaire. Ik heb begrepen dat we zeker even gaan kijken bij ons oude project. Kan ik daarna ook alle belangstellenden informeren. Want ik krijg nog regelmatig vragen over het project.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×