Onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne

10 maart 2022

Habitats hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

Twee weken oorlog en nu al twee miljoen mensen die het land zijn ontvlucht. Als organisatie die zich wereldwijd inzet voor veilige huisvesting is Habitat meteen in actie gekomen in Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije.

Met directe noodhulp werkt Habitat nauw samen met de andere hulporganisaties ter plekke en de lokale autoriteiten. Wij bieden uitgeputte vluchtelingen een eerste veilige plek om tot rust te komen en helpen met de eerste levensbehoeften voor de mensen die alles wat zij hebben, moesten achterlaten.

Met de verwachting dat de vluchtelingenstroom de komende tijd nog sterk zal groeien is het duidelijk dat er een zware druk komt te liggen op de buurlanden om voldoende opvang en onderdak te regelen. Daarom is Habitat ook nu al druk bezig met de volgende stap: onderkomens regelen waar mensen voor langere tijd kunnen blijven en hun leven zo goed en kwaad als dat gaat weer op kunnen bouwen.

Habitat helpt de vluchtelingen uit Oekraïne in drie fases:

Op de vlucht
Habitat helpt aan de grenzen van Roemenië, Polen, Hongarije en Slowakije met emergency travel kits – pakketten met essentiële producten voor deze families die alles achter hebben moeten laten – maar vooral met een tijdelijke veilig plek voor de vele mensen die een veilige plek zoeken.

Zo deelde Habitat Hongarije de afgelopen week aan de grens met Oekraïne noodpakketten uit met onder andere opblaasbare matrassen. In Roemenië is Habitat de belangrijkste partner van de overheid bij het verzorgen van de onderdak voor de vluchtelingen aan de grens. Zo hebben wij al tenten in de opvangkampen voorzien van heaters om de mensen warm te houden in de vrieskou en assisteren we bij de grote toestroom van getraumatiseerde mensen die al nachten niet hebben kunnen slapen.

Daarnaast is Habitat Roemenië een mooie samenwerking gestart met een aantal hotelketens zodat ze de meest kwetsbare families die in de kampen arriveren, kunnen onderbrengen in een veilige hotelkamer.

Een stabiele basis
Na de eerste opvang in de kampen aan de grens zijn we nu ook al aan de slag om zoveel mogelijk families onder te brengen op een plek waar ze wat langer kunnen blijven. Een eigen plek is voor deze getraumatiseerde mensen zoveel beter dan een stretcher in een tent en zelfs dan een hotelkamer.

Daarom is Habitat in Roemenië naast hotelovernachtingen voor een paar dagen, ook bezig om geschikte woonruimte te huren. Ook in Polen zijn wij vanuit Warschau bezig met het regelen van woonruimte voor langere termijn. Op verzoek van de gemeente beheren wij hier een grote database met 4.000 beschikbaar gestelde onderkomens, controleren we deze op geschiktheid en matchen wij de woningen aan de gezinnen uit Oekraïne. In Hongarije coördineert Habitat samen met andere organisaties een platform waar particulieren die tijdelijk een kamer of appartement beschikbaar willen stellen voor vluchtelingen, zich kunnen aanmelden. Habitat zorgt voor bemiddeling, transport en zorgt dat alles soepel verloopt.

Lange termijn
Uiteindelijk zijn er op langere termijn meer permanente oplossingen nodig voor al die mensen uit Oekraïne die door de oorlog huis en haard hebben moeten verlaten. Daarom onderzoekt Habitat de mogelijkheden om een grotere en substantiële bijdrage te leveren aan het tekort aan huisvesting dat al langer bestaat en dat door deze crisis alleen maar groter en nijpender is geworden.

Dat gaan we in elk geval doen door ons bestaande “empty spaces to homes’ project in Polen uit te breiden – een mooi project waarin we leegstaande ruimtes verbouwen tot woonruimte van goede kwaliteit – en door onze lokale bouwprogramma’s te richten op de meest gemeenschappen die het meest geraakt zijn door deze crisis.

Nieuwsbrief
Sluiten