Habitat helpt mensen op de vlucht uit Oekraïne met (tijdelijke) huisvesting

5 april 2022

WARSCHAU (5 april 2022) — Miljoenen mensen ontvluchten het geweld in Oekraïne en hebben onderdak nodig. Habitat for Humanity houdt zich vanuit onze kantoren in de buurlanden Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije bezig met hulp aan zowel gezinnen die doorreizen naar andere bestemmingen als mensen die op zoek zijn naar een onderkomen om in ieder geval de komende maanden te wonen.

In Roemenië, waar veel vluchtelingen op doorreis zijn naar andere delen van Europa, heeft Habitat for Humanity hotelaccommodaties geregeld voor meer dan 1.000 vluchtelingen en delen we 3.000 emergency travelkits uit. Habitat Roemenië heeft de kits, inclusief powerbanks, uitgedeeld bij twee grensovergangen en richt zich nu op distributie op het treinstation van Boekarest.

Hoor rechtstreeks van Roberto Patrascoiu, Directeur Habitat Roemenië, en van Iru Serra-Lassa, over Habitats hulp in Roemenië >>

Habitat Polen heeft een kiosk ingericht op een van de belangrijkste treinstations van Warschau. Van daaruit coördineren we hulp op het gebied van huisvesting: in samenwerking met de gemeente is een database aangelegd waarin inmiddels al 4.000 accommodaties worden aangeboden: bij gastgezinnen thuis of in lege appartementen. Habitat matcht vluchtelingen met de accommodaties en zorgt voor vervoer naar de locaties.

Habitat Polens ReStore (kringloopwinkel) in Warschau levert meubels om de accommodaties in te richten: bedden, matrassen, beddengoed, meubels en andere huishoudelijke benodigdheden voor gastgezinnen die hun huizen hebben opengesteld voor vluchtelingen. Vanuit de kiosk op het treinstation helpt Habitat Poland ook vluchtelingen die op doorreis zijn: zij krijgen hotelovernachtingen aangeboden, zodat ze een paar dagen kunnen bijkomen en zich kunnen voorbereiden op het volgende deel van hun reis.

Maar we werken niet alleen aan de eerste opvangbehoeften van vluchtelingen: we werken daarnaast nauw samen met lokale overheden en andere partners, op zoek naar huisvestingsoplossingen voor de middellange en lange termijn.

“Europeanen zijn ongelooflijk genereus geweest door hun huizen open te stellen voor vluchtelingen”, zegt Rick Hathaway, Habitats vicepresident voor Europa en het Midden-Oosten. “Maar we weten dat steden als Warschau inmiddels vollopen en dat er dagelijks duizenden extra vluchtelingen uit Oekraïne blijven aankomen. Daarom kijkt Habitat for Humanity verder vooruit en inventariseren we wat we nu kunnen doen om de komende maanden, maar ook in de toekomst, te voldoen aan die kritieke behoefte.”

Sociale huisvesting: voor de langere termijn
Habitat Polen bijvoorbeeld, biedt huisvestings- en bouwexpertise aan regeringen en andere partners om de haalbaarheid te onderzoeken van het herbestemmen van zogenaamde lege ruimtes – zoals ongebruikte scholen en fabrieken – zodat die kunnen dienen als onderdak voor vluchtelingen. En in Warschau is Habitat van plan om het ​​’sociale huurprogramma’, dat de afgelopen 4 jaar als een pilot heeft gedraaid, verder uit te breiden. Met dit sociale huurprogramma fungeert Habitat als bemiddelaar: we huren units die vervolgens tegen betaalbare huur worden verhuurd aan mensen die de vrije markttarieven niet kunnen betalen. Habitat zorgt ervoor dat de huur wordt betaald en dat de accommodaties netjes worden opgeleverd aan het einde van de huurperiode. Dit bestaande programma stemmen we nu af op vluchtelingen, die in het begin een grotere subsidie ​​nodig hebben, terwijl ze werk zoeken en integreren in gemeenschappen. Dit programma loopt al in Warschau en we zijn van plan om het model uit te breiden naar andere steden in Polen, waar meer ruimte is zodat deze steden met onze hulp hun eigen sociale verhuurbureaus kunnen opzetten.

Habitat Hongarije faciliteert tijdelijke huisvesting van vluchtelingen in en rond Boedapest en bemiddelt tussen verhuurders en vluchtelingen – inclusief juridische overeenkomsten voor het gebruik van het appartement, vertaaldiensten en vervoer. Habitat verwacht in de stad 100 huurwoningen te beheren, waar gezinnen voor 6 maanden of langer terecht kunnen.

Over Habitat for Humanity
Habitat werkt al sinds 1992 aan veilige huisvesting in Centraal- en Oost-Europa: sinds 1992 in Polen en sinds 1996 in Roemenië en Hongarije. Het regiokantoor van Habitat voor Europa en het Midden-Oosten is gevestigd in Slowakije.

Habitat for Humanity wil in totaal 10 miljoen euro inzamelen ter ondersteuning van onze crisisrespons in Oekraïne. Wil je onze actie steunen? Lees hier meer en doneer >>

Nieuwsbrief
Sluiten