Afgelopen maand was Tripti Mahaseth bij ons op kantoor in Amsterdam. Zij werkt zowel voor Habitat Nepal als Habitats regiokantoor in Azië-Pacific. Tripti is niet alleen architect en een echte expert op het gebied van landrechten, ze is vooral een bevlogen collega met een groot hart voor Habitat. Een mooie gelegenheid dus om meer van haar te horen over het werk van Habitat in haar regio.
Hoe komt een architect als jij bij Habitat terecht als expert in landrechten en beleid?
Tripti: Ik heb architectuur gestudeerd en mijn universiteit had een samenwerking met Habitat. Tijdens mijn studie liep ik een week stage bij Habitat en volgde ik een seminar over social sustainability. Daar hoorde ik dat 90% van de architecten zich richt op bouwen voor de rijken. Maar de meeste mensen hier kunnen geen architect betalen en bouwen zelf hun huizen. Juist voor die groep wilde ik gaan werken. Na mijn studie nam ik contact op met de directeur van Habitat Nepal waar ik meteen aan de slag kon als architect. In het begin ontwierp ik huizen, coördineerde ik bouwreizen en gaf ik metseltrainingen. Later werd ik projectmanager voor een groot bamboe-woningproject. Een belangrijk deel van mijn werk was om de gemeenschappen en lokale overheden te betrekken bij de projecten. En zo werden landrechten en lobbyen een steeds belangrijker onderdeel van mijn werk.
Hoe werkt Habitat aan landrechten in Nepal?
Tripti: In Nepal woont de helft van de mensen in onveilige woningen en de armoede is groot. Daarnaast hebben we te maken met politieke instabiliteit en natuurrampen zoals aardbevingen, aardverschuivingen en overstromingen. Sociale ongelijkheid blijft ook een probleem, vooral voor Dalits, die vaak in risicovolle gebieden wonen. Habitat werkt voor die gezinnen die onze hulp het hardst nodig hebben – we zorgen ervoor dat zij prioriteit krijgen bij het krijgen van land en helpen bij het veilig maken van dat land door goede planning. We ondersteunen gezinnen bij het verkrijgen van landrechten door workshops te geven, vergaderingen te organiseren en de capaciteit van lokale overheden te vergroten.
Waarom zijn landrechten zo belangrijk?
Tripti: Landrechten helpen om conflicten te verminderen, de gezondheid te verbeteren, kindersterfte te verlagen en het onderwijs te bevorderen. Mensen die in informele wijken wonen in Nepal hebben geen toegang tot basisvoorzieningen, zoals elektriciteit en water. En als mensen geen zekerheid hebben dat ze ergens kunnen blijven, investeren ze ook niet in hun huizen. Bij een van de gemeenschappen waarmee we werkten, zag ik een duidelijk positief verschil. De kwaliteit van hun leven werd beter nadat ze zekerheid en een veilig thuis hadden. Ze kregen meer zelfvertrouwen en voelden zich meer verbonden met hun huis. Je zag bijvoorbeeld dat de kinderen hun vriendjes thuis uitnodigden om te spelen. Dat deden ze eerst niet. De hele gemeenschap bloeide op.
Wat zijn de toekomstplannen van Habitat Nepal?
Tripti: Alleen huizen bouwen is niet genoeg om de woonproblemen in Nepal op te lossen. We willen het woonbeleid veranderen en uitbreiden door middel van lobbyen en belangenbehartiging. Terwijl we doorgaan met demonstratieprojecten, doen we ook een groot driejarig onderzoek naar de impact van huisvesting op gezondheid, inkomen en onderwijs, wat ons helpt om effectiever bij de overheid te pleiten.
Wat is voor jou persoonlijk het meest belonende aspect van je werk?
Tripti: Het is geweldig om te zien hoe gemeenschappen echt genieten en opbloeien van hun huizen en land. Als ik de families bezoek waar ik mee heb gewerkt en zie hoe hun leven is verbeterd, zoals kinderen die hun school afmaken en ouders die winkels openen, dan weet ik dat al het werk de moeite waard is. Het is goed om te weten dat Habitat miljoenen mensen bereikt, dat is ook nodig om het huizentekort aan te pakken, maar het zijn vooral de persoonlijke verhalen die me het meest bijblijven.
Klik hier voor meer info over de projecten van Habitat in Nepal >>