Joep Raaijmakers

Eerste bouwreis
“Een jaar of tien geleden vroeg een collega of ik soms zin had om mee te gaan met de corporate reis van ABN AMRO,  waar ik werk. Ik wist helemaal niks van Habitat. Ook tijdens de vertrekbijeenkomst werd het me nog niet zo duidelijk. Pas op de bouwplaats, in de buurt van Mumbai in India, kwam ik er echt achter wat Habitat doet. Ik vind met name de filosofie briljant. Niet alleen de vorm van financiering, maar vooral omdat mensen daardoor hun zelfstandigheid behouden. Want dat is wat mij betreft het meest dierbare dat er is. Een goede reden om me gelijk na terugkomst van de bouwreis te verbinden aan Habitat als bouwreisbegeleider.”

In Nederland
Samen met Margot en haar kids woont Joep in Nijmegen. Hij werkt bij ABN AMRO MeesPierson als Vermogensbeheerder. In zijn vrije tijd is hij vaak op de golfbaan te vinden. Niet zelden met vriend Leo, die hij tijdens zijn eerste bouwreis ontmoet heeft.

Wat heb je met huizen bouwen?
“Niks. Mijn huis in Nederland is helemaal verbouwd, maar ik heb er zelf niks aan gedaan. Dat durf ik niet, ik ben doodsbang dat ik iets verkeerd doe. Als ik de lokale bouwvakkers bezig zie op de bouwplaats dan ben ik diep onder de indruk. Ik werk trouwens wel mee hoor. Laat mij maar specie maken.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?
“Ervoor zorgen dat de deelnemers een vlekkeloze, soepele reis hebben. Ik vind het leuk om gastheer te zijn en het mensen naar de zin te maken. En ik vind het ook belangrijk dat niemand stil zit en dat iedereen het gevoel heeft dat hij waardevol bezig is. Het is mijn taak om dat zo goed mogelijk te coördineren.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?
“De verhalen van de mensen vind ik het allermooist om te horen. Ik praat veel met de bouwreizigers maar ben ook nieuwsgierig naar de mensen uit het land waar we zijn. De lokale bewoners, de Habitatmensen en de bouwvakkers. Thuis werk ik met rijke particulieren en ik vind golfen leuk. Mijn vader zegt altijd ‘dat is niet de reële wereld’. Die reële wereld kom ik tegen tijdens mijn Habitatreizen.”

Wat is jouw belangrijkste gereedschap?
“De schep. Als ik aan het scheppen ben voel ik mijn spieren en merk ik dat mijn lijf aan het werk is. Ik houd van dat lichamelijke werk. Wat ik doe maakt me niet uit. Als ik een kuil moet graven doe ik dat. Als die kuil later weer dichtgegooid moet worden is dat ook geen probleem.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?
“Ik kwam op zondagochtend terug van een bouwreis uit Ethiopië en ging ’s middags sinterklaascadeautjes kopen. In een overvolle speelgoedwinkel moest ik wel even denken aan het enige stukje speelgoed dat ik die afgelopen week gezien had. Een karretje dat gemaakt was van een oude plastic fles. De Ethiopische kinderen speelden vooral met elkaar.”

Waar heb je bewondering voor?
“Wat me opvalt is dat mensen zo aardig voor elkaar zijn. En voor ons ook. De lokale bouwvakkers bijvoorbeeld. Die laten ons lekker metselen en blijven vriendelijk, ook als we het niet zo goed doen. Ik probeer het wel eens om te draaien. Stel je voor dat we een stel Chinezen op een Nederlandse bouwplaats krijgen die ons werk gaan doen. Ik ben benieuwd hoe lang dat goed zou gaan.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×