jolanda en saar

Bouwreis van moeder en dochter goed voor onvergetelijke ervaringen

Haar dochter Saar was zes toen Jolanda Roelevink voor het eerst over haar bouwreisbelevenissen met Habitat vertelde. Jolanda weet nog precies wat Saar toen riep: “Dat wil ik ook, mama. Ik wil ook stenen doorgeven.” Saar moest alleen nog even geduld hebben. Vanaf je 16e mag je pas deelnemen aan een bouwreis.

In oktober van dit jaar komt het er eindelijk van. Saar en haar moeder gaan dan op een zelf georganiseerde familiereis, samen met een aantal vriendinnen en bekenden. Voornamelijk moeders met hun dochters zijn vast van plan om een week lang onvergetelijke ervaringen op te doen in de buurt van Pondicherry in India.

Gezamenlijke herinneringen opbouwen

Voor de band tussen moeder en dochter hoeven Jolanda en Saar het niet te doen. Die is al prima. “Elke dag als Saar het laatste stukje van school naar huis alleen fietst, belt ze me om alvast te vertellen hoe haar dag was.” Waar Jolanda wel op hoopt is nieuwe gezamenlijke herinneringen opbouwen. “Dat je jaren later nog van die ‘weet je nog’ momenten kunt hebben met z’n tweeën, dat zou ik fantastisch vinden.”

Hoe Saar het zal vinden? “Geweldig, denk ik”, zegt Jolanda. “Ik ben wel benieuwd. Het raakt mij nog elke keer als ik op reis ben en ik vind het prachtig om die ervaring nu eens door haar ogen te zien. Ik wil graag aanwezig zijn bij mijn dochters momenten van verwondering.”

Betrokkenheid bij Habitat

Ook Saar heeft er “Super veel zin”, zoals ze zelf enthousiast laat weten. “Papa was al een keer op bouwreis en mama is al iets van vijf of zes keer geweest ofzo. Elke keer zag ik haar weer een fotoboek maken en had ze van die leuke verhalen. Dat wilde ik ook meemaken. En ik realiseer me hoe mooi wij het hier in Nederland hebben. Dan is het fijn om anderen te kunnen helpen het beter te krijgen.”

Toen Saar zelf nog niet mee mocht op bouwreis liet ze haar betrokkenheid bij Habitat al zien. Zo hield ze een spreekbeurt over het werk van Habitat op school en heeft ze een paar jaar geleden haar moeder geholpen om schoolspullen te verzamelen die meegingen op reis.

Samen sponsors werven

Het wordt ongetwijfeld een leuk avontuur. Twee van de beste vriendinnen van Saar zijn ook van de partij, samen met hun moeders. “De moeders waren al een keer samen met mijn moeder op bouwreis geweest, het was niet zo moeilijk om ze over te halen om weer mee te gaan,” zegt Saar. “Het heeft geloof ik tien minuten geduurd en toen waren ze al om.”

De ouders van Saar betalen haar reis- en verblijfskosten. De donatie van 650 euro, geld dat onder meer wordt gebruikt voor bouwmaterialen voor het te bouwen huis, verdient ze zelf bij elkaar. Zo gaat het grootste deel van haar oppasgeld naar de donatie. En haalden de deelnemende vriendinnen met elkaar meer dan 600 euro op door kleding en boeken te verkopen tijdens Koningsdag. Het gaat zelfs zo voorspoedig, dat het donatiegeld voor de reis van Saar al binnen is. Dus heeft ze besloten om zelf nog meer op te halen. Bekijk hier de actiepagina van Saar voor Habitat

Een geweldige ervaring die helpt relativeren

Wat moeder en dochter beiden aantrekt is dat je tijdens een bouwreis zelf je handen uit de mouwen kunt steken en hand in hand met de mensen uit het land samenwerken. Saar zegt daarover: “Als je alleen maar geld geeft, heb je zelf niet door wat er mee gebeurt. Ik vind het mooi dat je met je eigen handen kunt helpen en zelf echt progressie ziet.”

“Natuurlijk kan je ook alleen geld geven”, beaamt Jolanda desgevraagd. Daar kiest zij echter niet voor. “Het gaat er niet om dat ik zelf precies wil weten wat er met mijn geld gebeurt, ik heb best wel vertrouwen in veel organisaties dat sponsorgeld goed terechtkomt. Maar ik doe het ook een beetje voor mezelf. Het is een geweldige ervaring. En het helpt mij om thuis veel beter te relativeren. Ik maak me minder druk om dingen en mopper niet meer zo gemakkelijk. Ik word gewoon een beter mens van zo’n reis.”

Saar en Jolanda, moeder en dochter. Ze kunnen bijna niet wachten. Op naar de ervaringen voor het leven. Op naar de momenten van verwondering en naar alle ‘weet je nog’ momenten!

Op 12 oktober 2018 vertrekt de Familiereis naar India en zullen de bouwreizigers ook blogposts gaan plaatsen. Volg hier het blog van het team.

Tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×