Kim Voets

Eerste bouwreis
Een paar jaar geleden vroeg een vriendin Kim mee op bouwreis naar Pondicherry, India. Kim zei eerst nee, want ze zag een beetje op tegen het geld inzamelen voor de reis. De vriendin bleef echter vragen en uiteindelijk ging Kim overstag. Spijt van haar beslissing heeft ze nooit gehad. Integendeel. Na nog enkele reizen als deelnemer is Kim bouwreisbegeleider geworden. Dat fondsenwerven was trouwens helemaal niet zo ingewikkeld. “En als er een verschil is, dan leg ik dat gewoon zelf bij, ” aldus Kim.

In Nederland
In 2000 verhuisden Kim en haar man Bas van Den Haag naar Drenthe om daar de  pannenkoekenboerderij van zijn ouders over te nemen. Daar wonen ze nog steeds, samen met hun zoon van 14. Behalve in Drenthe woont en werkt Kim ook deels weer in Den Haag. Daar is zij actief als levenscoach en jobcoach voor mensen met autisme, ADHD en hoogbegaafdheid. In haar vrije tijd houdt ze onder meer van sporten, yoga, reizen en motorrijden.

Wat heb je met huizen bouwen?
“Ik heb ooit een cursus binnenhuisarchitectuur gevolgd maar daar heb je niet zoveel aan op de bouwplaats, haha. Ons eigen huis hebben we helemaal ecologisch gebouwd. In de tijd dat ze met een grote kraan de betonplaten voor de nieuwe vloer kwamen leggen was ik op bouwreis. Stonden we op hetzelfde moment met de hand cement voor de vloer in kleine malletjes te gooien.”

Belangrijkste taak als bouwreisbegeleider?
“Ik heb oog voor detail, wil graag dat alle zaken op de achtergrond goed geregeld zijn zodat de bouwreizigers daar niets van merken. Maar mijn hoofdtaak is toch dat de deelnemers een hele leuke tijd hebben, waar ze nog lang over napraten. Ik heb tijdens de reis altijd veel korte gesprekjes met de mensen. In de bus, op de bouwplaats en in het hotel. Zo leer ik ze een beetje kennen en kan ik er ook voor zorgen dat ze dingen kunnen doen waarvan ik zeker ben dat ze het leuk vinden.”

Wat brengt het bouwreisbegeleider zijn jou?
“Het is een verruiming van mijn blikveld. Ik reisde altijd al graag, maar op de plekken waar je nu komt, kom je niet tijdens een vakantie. Een bouwreis is een fantastische manier om op een andere manier te kijken naar de wereld en de mensen. Of ik veranderd ben door de bouwreizen? Dat is altijd maar tijdelijk. Als ik net terug ben en mijn zoon klaagt over zijn kapotte playstation, denk ik wel eens ‘waar heb je het over’. Maar dat zakt ook wel weer weg. En dat is goed, want je hoeft jezelf niet voor de kop te slaan omdat je het beter hebt dan anderen.”

Favoriete gereedschap?
“Mijn camera en telefoon, daarmee maak ik foto’s en filmpjes. Ik vind het fijn om andere mensen te laten zien wat ik zie en het is natuurlijk ontzettend leuk om op die manier ook het thuisfront mee te laten leven.”

Welke ervaring blijft je altijd bij?
“Die eerste keer in India was een hele happening. Al die kleuren en geuren en hartelijkheid. Elke dag was het weer een groot feest als we in het dorp aankwamen. Iedere dag een haag van kinderen als we uit de bus stapten en oude vrouwtjes die ons hele verhalen vertelden. Ik ga er maar van uit dat ze zeiden dat ze het fijn vonden dat we ze kwamen helpen. De zoon des huizes was zo blij met zijn nieuwe huis, toen alleen de vloer en de steunpilaren stonden, had hij er al een bed neergezet. Ergens had hij een ventilator gevonden. Een beetje stroom afgetapt van een ander huis, en ook de ventilator deed het. Hij kon niet wachten om er te gaan wonen.”

Waar heb je bewondering voor?
“Voor mijn eerste reis had ik me voorbereid op de grootste ellende. Maar wat een pret en dankbaarheid ben ik overal tegengekomen. Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat de mensen niet klagen maar blij zijn met de verandering die een nieuw huis voor ze meebrengt. Ook als het huis voor hun buren is. Ze gunnen elkaar het beste. Dat zouden we in Nederland soms ook meer moeten doen.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×