legian

Legian op bouwreis naar Zambia

“Deze bouwreis heeft mijn kijk op de wereld voorgoed veranderd”

ICT dienstverlener Legian financiert een Habitat project in Zambia. Maar dat niet alleen: ze gingen in oktober 2016 ook op bouwreis naar Zambia en bouwden de eerste 2 huizen van de 22 huizen in het project. Bouwreiziger Richard blogt over deze indrukwekkende ervaring: “Ik vroeg mezelf ineens af waarom ik mee ben op deze reis. Is het zelfzuchtigheid? Dat ik familie en vrienden kan vertellen wat voor goeds ik heb gedaan? Of wil ik in ieder geval één gezin een betere toekomst geven?

Emoties

In de buurt van de bouwplaats zie en voel je de armoede bij eenieder die je op straat tegenkomt. Iedereen is met maar 1 ding bezig: Hoe overleef ik de dag? De eerste bouwdag spraken we met Aineli, wiens huis we aan het bouwen zijn. Wij konden haar niet goed verstaan maar de emotie en blijdschap op haar gezicht spraken boekdelen: wat wij doen betekent ontzettend veel voor haar, haar kinderen en haar kleinkinderen.

Ook blije gezichten

Tussen het bouwen door hebben we gevoetbald met de kinderen. Gewoon op hun blote voetjes door het puin en glas. Tegen ons met onze schoenen met stalen neuzen. Nul pijn en geen enkele traan. Alleen maar lachende gezichten. Een blok blijdschap. Heerlijk.

De ceremonie

Zaterdag was er een ceremonie waarbij de sleutel van het nieuwe huis werd overhandigd. Het is moeilijk met woorden te beschrijven wat dit deed met Aineli en haar familie maar ook met mijzelf. Bij haar zag ik een blik van waardering, blijdschap en rust. Bij mijzelf een brok emotie waarbij ik mijn tranen niet in bedwang kon houden.

Als ik zou moeten omschrijven wat deze bouwreis met mij doet en waarom ik het gedaan heb is het ten eerste de dankbaarheid en liefde die je voelt en krijgt omdat je in ieder geval één familie hoop geeft. Je geeft ze iets heel belangrijks waar ze zelf op kunnen voortbouwen. Deze reis zet je daarnaast ook weer met beide benen op de grond. De ervaring heeft mij misschien zelfs iets volwassener gemaakt, en mijn kijk op de wereld gecorrigeerd. Aan het eind van deze reis kan ik mijzelf eerlijk antwoord geven: Ik heb het echt gedaan voor die ene familie in Zambia.“

legian
legian
 
 
 
 
 
 

22 huizen in Zambia

In 206 konden wij in Zambia een project voor weeskinderen starten met financiering van een aantal fondsen en bedrijven, waaronder Stichting Weeshuis der Doopsgezinden en Legian. Zambia – een van de armste landen ter wereld – is zwaar getroffen door de aidsepidemie. Een van de schrijnende gevolgen is het grote aantal weeskinderen. Oma’s en tantes dragen naast de zorg voor hun eigen gezin ook de zorg voor een of meer weeskinderen.

In dit project worden in de hoofdstad Lusaka en de tweede stad Ndola voor 22 gezinnen degelijke huizen met goede sanitaire voorzieningen gebouwd. De nieuwe huiseigenaren krijgen ook een training over het onderhoud van hun woning, ze krijgen voorlichting over HIV/AIDS en Habitat helpt hen met het maken van een testament.  Lees meer over dit project

Legian bouwde in 2016 voor de gezinnen van Belita en Aineli. Lees hier nog meer over Aineli.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×