Lenneke Hoedemaker, bouwreisbegeleider

“Ik wil iets doen aan de ellende die ik zie”

In 2010 werd Lenneke Hoedemaker meegevraagd op de bouwreis van Schretlen, de vermogensbeheerder van de Rabobank. Ze mocht hun bouwreis filmen en tegelijk meehelpen bouwen. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Drie weken later stond Lenneke samen met haar bouwreiscollega’s en de toekomstige eigenaren een huis te bouwen in Zuid-Afrika.

“Wat een leuke, toffe club is Habitat”, dacht Hoedemaker direct. Het was vooral het concrete van een bouwreis dat haar zo aansprak. Daar wilde ze zich wel vaker voor inzetten. Direct na de reis solliciteerde Lenneke als bouwreisbegeleider en in 2011 begeleidde ze haar eerste reis.

Concreet

Lenneke kan heel goed uitleggen waar dat concrete ‘m in zit: “Het Habitat-concept spreekt een groep Nederlanders aan die minder geraakt wordt door andere goede doelen-organisaties. Mensen die graag iets willen doen en die met eigen ogen willen zien waar hun geld terechtkomt. Mensen die een week komen helpen en vervolgens aan iedereen doorvertellen hoe fantastisch het is.”

Doen

Lenneke heeft altijd gereisd, vaak in ontwikkelingslanden. “Nu ik vrijwilliger ben bij Habitat, merk ik wel dat ik niet zo gemakkelijk meer alleen als toerist naar ontwikkelingslanden reis. Ik wil ook iets doen aan de ellende die ik zie.” Een bouwreis biedt die mogelijkheid en daarom reist Lenneke met veel plezier een of twee keer per jaar met een bouwreisteam naar de andere kant van de wereld.

Vertellen

Een bouwreisbegeleider heeft zo zijn verantwoordelijkheden. Lenneke neemt haar taak serieus. “Ik lees me van tevoren heel goed in over het land waar we naartoe gaan. Tijdens de reis vertel ik veel over de geschiedenis en de politieke situatie aan iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ik hoop dat we dan beter snappen waarom de situatie is zoals die is. En dat we zien hoe je met hulp van anderen daaruit kunt komen en het beter kan krijgen.”

Samenwerken

“Contact maken met de lokale mensen vind ik het mooiste. Ik ben heel erg geïnteresseerd in andere culturen. Dankzij Habitat kunnen we verder kijken dan onze eigen Nederlandse neus lang is. Dan zie je bijvoorbeeld dat de saamhorigheid in de meeste landen enorm groot is. De mensen zijn er echt voor elkaar. Staan voor elkaar klaar. Helpen elkaar. Daar kunnen we nog heel wat van leren.”

De samenwerking met de lokale projectleiders is intensief tijdens de bouwreisweek. “Ik vind het belangrijk om de projectleider een beetje te leren kennen. Vaak zijn ze bescheiden en vertellen ze niet zoveel over hun eigen thuissituatie. Daar moet je wel echt naar vragen. Hun werk doen ze allemaal even goed. Alles is altijd onder controle. We weten wat we moeten doen, de bouwmaterialen zijn op tijd waar ze moeten zijn. Ik heb nog nooit een slechte lokale projectleider meegemaakt.”

Bouwen volgens lokale gebruiken

Met de bouwers is het altijd leuk, hoewel Lenneke af en toe wel een beetje moet bemiddelen. “Nederlanders willen altijd zoveel mogelijk werk verzetten in de bouwweek. Daar komt bij dat ze vaak vinden dat het beter kan, of sneller. Soms is dat waar, maar we blijven te gast in het land. We hebben afgesproken dat we werken zoals de lokale bouwers het willen. Daar wordt echt op gehamerd door de Habitatorganisatie in Nederland. Dat moet ik soms wel even uitleggen.”

Werken aan een toekomst

Soms vertellen de huiseigenaren iets waar Hoedemaker eerder nooit bij stilstond. “Het was in India dat de huiseigenaar aangaf dat hij nu eindelijk goed kon slapen. Voordat hij een huis had met goede muren en een deur, was hij altijd bang dat slangen en schorpioenen binnen zouden dringen en zijn kleine kinderen ’s nachts zouden aanvallen. Omdat hij nu zo lekker sliep, was hij overdag uitgerust, kon hij veel meer werk aan en dus ook meer geld verdienen. Eindelijk kon deze man aan zijn toekomst werken.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×