Margo Kok, reisbegeleider terug naar Nepal

“Het allerergste dat je kunt doen als een land in puin ligt is weggaan.”

Dat zegt bouwreizigster Margo de Kok, die precies 3 jaar geleden net was aangekomen in Nepal met 5 vriendinnen en hun zonen, toen een enorme aardbeving de wereld op zijn kop zette. Op de bouwplaats kwamen ze nooit terecht, daarvoor was de verwoesting te groot. Na een paar dagen vloog het hele team – met een dubbel gevoel – weer naar Nederland.

Hoe heftig die ervaring ook was, de deelnemers hebben een band gekregen die nooit meer zal verdwijnen. “We wilden onze kinderen laten zien dat het niet overal in de wereld hetzelfde is. Het is maar net waar je wieg staat. Dat is wel gelukt, hoewel anders dan we vooraf dachten”, vertelt Margo.

We komen afmaken waar we toen niet aan konden beginnen

Eind maart vertrok Margo opnieuw – nu met 14 vrouwen, bouwteam Nepalita’s – naar Nepal. “Natuurlijk is het spannend, maar iedereen wil dolgraag doen waar we toen niet eens aan konden beginnen!”
En dat deden ze zeker! De dames werkten bij 30 graden hitte met huiseigenaar Goma en haar vrienden en familie. “We graven funderingen uit, sjouwen stenen omhoog en mengen zand, grind en cement met water. En Goma helpt flink mee! Ze sjouwt stenen omhoog en zegent haar nieuwe huis door bloemetjes te strooien en een lont, gedrenkt in olie, aan te steken terwijl ze zacht een gebed prevelt“, schrijft Margo.

Nepalese girlpower

De Nepalita’s worden geholpen door de 1e vrouwelijke bouwvakker van Habitat Nepal, de vijfentwintigjarige Sharada. Onze Nederlandse dames zijn onder de indruk van de goedlachse Nepalese: “Met veel charme, kracht en vriendelijkheid coördineert Sharada de werkzaamheden. Ze mag dan twee koppen kleiner zijn dan wij Nederlanders, ze is zeker twee keer zo sterk. Wat zit er een girlpower in haar.”

Zo bouwen de Nepalita’s drie jaar later alsnog een huis – voor Goma. Ze hadden een prachtige week. “Wat hebben we veel geleerd van deze lieve, veerkrachtige mensen. We buigen ons hoofd, Namasté.”

margo
margo

Sharada op de bouwplaats

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×