Marlayne Sahupala gaat naar Cambodja

7 maart 2019

SBS-presentatrice Marlayne Sahupala bouwt met Habitat Nederland een huis in Cambodja

Amsterdam, 7 maart 2019
Je kunt er pas echt over vertellen als je het zelf hebt meegemaakt. Dat vindt onze nieuwe ambassadeur Marlayne Sahupala ook. Daarom vertrekt de SBS-presentatrice op 15 maart naar Cambodja om daar samen met Habitat for Humanity eigenhandig mee te bouwen aan een nieuw (t)huis voor een straatarm gezin. Marlayne bouwt aan een van in totaal 120 huizen in een groot project dat Habitat kan realiseren dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Zelf meebouwen

Sinds november 2018 is de zangeres, presentatrice van het tv-programma Hart van Nederland en van programma’s als ‘Je eigen droomhuis’ en ‘Huizenjacht’, ambassadeur van Habitat Nederland. Marlayne: “Wat mij erg aanspreekt is dat de mensen die Habitat steunen zo oprecht betrokken zijn. Het is niet alleen een kwestie van geld geven. Als bouwreiziger kun je een week lang zelf meebouwen aan een huis voor een gezin dat onze hulp goed kan gebruiken. Op die manier zie je echt het verschil dat je kunt maken voor zo’n gezin. Ik heb al zoveel bijzondere verhalen gehoord van bouwreizigers. Ik kan niet wachten om zelf mijn handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen.”

Dat gaat volgende week gebeuren. Van 15 tot en met 23 maart is Marlayne met een groep Nederlandse bouwreizigers in Cambodja om een nieuw huis te bouwen voor een gezin. Dit gezin woont nu nog in een hutje van palmbladeren, met een dak zo lek als een mandje. Tijdens de moesson regent het binnen bijna net zo hard als buiten.

Over Cambodja

De slechte staat van de huizen is niet het enige probleem van het land. Cambodja heeft een roerig verleden. Na jaren van burgeroorlog en onderdrukking door de Rode Khmer zijn er de laatste jaren forse stappen gezet in het terugdringen van de armoede. Toch is er nog veel te doen. Zo heeft een groot deel van de bevolking geen toegang tot schoon water of sanitaire voorzieningen. Velen zijn voor hun drinkwater aangewezen op waterputten of sloten, beken en moerassen. Door dit vervuilde water zijn de toch al arme gezinnen vaak ziek, missen werkdagen, hebben minder inkomen en zijn ook nog eens veel geld kwijt aan medicijnen.

Postcode Loterij

Het nieuwe huis dat Marlayne en de andere bouwreizigers samen met de nieuwe huiseigenaar gaan bouwen, is een van in totaal 120 huizen in een groot project dat Habitat kan realiseren dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij. Naast huizen, bouwen we in dit project ook wc’s, zorgen we voor schoon drinkwater in dorpen en op scholen en geven we trainingen, bijvoorbeeld over huishoudfinanciën en over hygiëne. In totaal kunnen wij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ruim 35.000 van de armste mensen in Cambodja helpen aan een beter leven. Zo kunnen zij de armoede doorbreken waarin ze vaak al generaties lang gevangen zitten.

Leren handen wassen

Naast timmeren en zagen aan het nieuwe huis van het gezin bij Siem Reap, volgt Marlayne ook een ‘handenwas-training’ voor basisschoolkinderen en bezoekt ze een waterzuiveringsstation dat een heel dorp aan schoon water helpt. “Natuurlijk ga ik hard meebouwen”, vertelt Marlayne, “maar door ook de andere onderdelen van het project te bezoeken, kan ik nog veel beter aan de mensen in Nederland vertellen hoe de Cambodjanen dankzij dit mooie project een kans krijgen om een beter bestaan op te bouwen”.

Wilt u Marlayne interviewen voor, tijdens of na haar reis?

Neem contact op met Jennifer Lemke van Habitat Nederland
(06 42313100/j.lemke@habitat.nl)
Ook hebben wij foto- en filmmaterialen om Marlayne’s verhaal te ondersteunen.Over Habitat Nederland
Habitat for Humanity is een internationale non-profit organisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Een solide dak boven je hoofd, stevige muren en schoon drinkwater – dat is de basis. Daarom bouwt Habitat huizen, samen met de nieuwe huiseigenaren. Habitat is actief in meer dan 70 landen. Wereldwijd leven dankzij Habitat al meer dan 22 miljoen mensen in een veilig huis. Zij hebben nu uitzicht op een hoopvolle toekomst.

In boekjaar 2018 heeft Habitat Nederland, mede dankzij alle donateurs en de inzet van vele vrijwilligers, gemiddeld 1.500 mensen per maand geholpen. Elke maand 1.500 mensen die aan een beter leven konden bouwen! Samen bouwen we een beter leven. Meer informatie over Habitat Nederland vindt u op habitat.nl.Update 28 maart 2019
Inmiddels is Marlayne terug van haar reis
Lees meer over haar bezoek aan CambodjaMeer informatie over het project en de reis:

Nieuwsbrief
Sluiten