Marlayne Sahupala terug uit Cambodja

29 maart 2019

Marlayne Sahupala was bouwvakker in Cambodja met Habitat Nederland

Amsterdam, 29 maart 2019
“Terug uit Cambodja. Thuis. Daar waar mijn familie is. Mijn veilige haven en stevige basis die thuiskomen altijd weer heerlijk maakt en waar ik dit keer extra van geniet. Want een thuis is iets wat voor zoveel families in Cambodja een onbereikbare luxe is.” Dit zijn de woorden van SBS-presentatrice en zangeres Marlayne Sahupala, die de afgelopen week doorbracht in Cambodja om daar met Habitat for Humanity een nieuw en veilig huis te bouwen voor een straatarme familie. Tussen de bouwwerkzaamheden was er ook tijd om een bezoek te brengen aan de andere projecten die Habitat Nederland kan ondersteunen dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.

Een beetje egoïstisch?

Het was de eerste bouwreis van onze Habitatambassadeur en die heeft een onuitwisbare indruk op haar gemaakt. Marlayne: “Het gevoel iets te kunnen betekenen door met mijn twee niet-bouwvakkershanden toch een (bak)steen bij te dragen aan een veilig thuis voor de familie Oeun is voor mij minstens zo waardevol als voor hen. Een beetje egoïstisch? Misschien wel. Is dat erg? Ik vind van niet. Iedere familie die we op weg kunnen helpen naar een bestaan met toekomstperspectief is er weer één! Een stevig waterdicht huis, waterfilters en betere sanitaire voorzieningen geven mensen de regie terug op hun eigen leven en dat biedt uitzicht op een betere toekomst van deze en van volgende generaties. En Habitat helpt daarbij, dat heb ik met eigen ogen kunnen zien.”

Over Cambodja

De slechte staat van de huizen is niet het enige probleem van het land. Cambodja heeft een roerig verleden. Na jaren van burgeroorlog en onderdrukking door de Rode Khmer zijn er de laatste jaren forse stappen gezet in het terugdringen van de armoede. Toch is er nog veel te doen. Zo heeft een groot deel van de bevolking geen toegang tot schoon water of sanitaire voorzieningen. Velen zijn voor hun drinkwater aangewezen op waterputten of sloten, beken en moerassen. Door dit vervuilde water zijn de toch al arme gezinnen vaak ziek, missen werkdagen, hebben minder inkomen en zijn ook nog eens veel geld kwijt aan medicijnen.

Postcode Loterij

Het nieuwe huis dat Marlayne en de andere bouwreizigers samen met de nieuwe huiseigenaren hebben gebouwd, is een van in totaal 120 huizen in een groot project dat Habitat kan realiseren dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij. Naast huizen, bouwen we in dit project ook toiletten, zorgen we voor schoon drinkwater in dorpen en op scholen en geven we trainingen, bijvoorbeeld over huishoudfinanciën en over hygiëne. In totaal kunnen wij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ruim 35.000 van de armste mensen in Cambodja helpen aan een beter leven. Zo kunnen zij de armoede doorbreken, waarin ze vaak al generaties lang gevangen zitten.

Leren handen wassen

Naast timmeren en zagen aan het nieuwe huis van het gezin bij Siem Reap, hielp Marlayne bij de ‘handenwas-training’ voor basisschoolkinderen en bezocht ze een waterzuiveringsstation dat een heel dorp aan schoon water helpt. “Omdat ik ook de andere onderdelen van het project heb bezocht, kan ik nog veel beter aan de mensen in Nederland vertellen hoe de Cambodjanen dankzij dit mooie project een kans krijgen om een beter bestaan op te bouwen”.

Lees meer over onze ambassadeur Marlayne Sahupala en haar werk voor Habitat >>

Nieuwsbrief
Sluiten