internationale organisatie

Habitat for Humanity, met hoofdkantoor in Atlanta, is een organisatie die tegenwoordig actief is in meer dan 70 landen. Wereldwijd leven dankzij Habitat 35 miljoen mensen in een veilig huis met een solide dak, stevige muren en schoon drinkwater. Alleen al in boekjaar 2020 heeft Habitat wereldwijd ruim 6 miljoen mensen geholpen met nieuwbouw, renovatie of reparatie.

Als aanvulling op de huisvesting hielp Habitat afgelopen boekjaar ook nog eens miljoenen mensen aan betere huisvesting door advocacy/lobby bij lokale overheden voor betere wetgeving rondom huisvesting, met het vastleggen van wettelijke rechten op een huis of land, technische ondersteuning of training.

historie

Het verhaal van Habitat begint in 1942, in Koinonia Farm, een kleine gemeenschap in Americus (Georgia). Boer en godsdienstgeleerde Clarence Jordan zet zich daar in voor gelijke rechten in het sociaal-raciaal verdeelde zuidwesten van de VS. Als het echtpaar Millard en Linda Fuller in de jaren ‘60 Koinonia bezoeken, besluiten zij hun luxe leventje in Alabama vaarwel te zeggen en Jordan te steunen

Zij geloven dat een thuis voor iedereen de basis is voor onafhankelijkheid. Wie een veilig huis heeft, kan bouwen aan een betere toekomst. Zij starten daarom ‘partnership housing’-projecten; mensen in de gemeenschap werken samen aan de bouw van eenvoudige huizen. De toekomstige huiseigenaar bouwt zelf mee en financiert zijn huis door middel van een lening zonder winstoogmerk. Het zijn de eerste Habitat huizen.

De Fullers gaan met het idee van het Habitat huis naar Afrika. En na drie jaar hard werken, hebben 2.000 mensen in Zaïre een betaalbaar, degelijk huis. Het biedt de gezinnen zekerheid, onafhankelijkheid, en zij zijn weer in staat verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen toekomst.
Het echtpaar Fuller ziet dat hun Habitat project een succes is en terug in de Verenigde Staten richten zij in 1976 Habitat for Humanity op. De Habitat organisatie groeit en krijgt in Amerika grote bekendheid als Nobelprijswinnaar en oud-president Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn zich er actief voor gaan inzetten.

Kijk op Habitat.org voor een terugblik op historie en resultaten

×