Patrick Verbeij op bouwreis met Rabobank

Patrick

“Nog zoveel mensen hebben geen veilig huis. Het is gewoon nog niet klaar”

Patrick Verbeij werkt al 17 jaar voor de Rabobank, maar maakte het afgelopen jaar pas zijn eerste bouwreis. De directeur Vermogensmanagement van Rabo regio Amsterdam had al vaker verhalen gehoord van collega’s en werd zo langzamerhand steeds meer “besmet met het Habitatvirus”.

Cambodja was de reisbestemming en het werd een geweldige ervaring. Hoewel het wel even duurde voordat Patrick echt overtuigd was van de noodzaak.
“We bouwden in de omgeving van Siem Reap. Daar is een enorm tempelcomplex dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dat trekt heel veel toeristen en er zijn overal winkeltjes, restaurantjes en goede hotels. Ik dacht wel even: waar is die armoede dan?”

Dat werd wel anders toen de groep maandagochtend in de bus naar de bouwplaats reed. De wegen werden smaller en de huizen zagen er steeds armoediger uit. Het laatste stukje ging over een zandpad. Tijdens de busreis snapte Patrick steeds meer hoe het zat. En eenmaal aangekomen op zijn tijdelijke werkplek, kreeg hij meteen zijn eerste onvergetelijke ervaring van die week.

Een rood-wit lint en verder niks

“We stapten uit de bus en daar stond iedereen voor ons te klappen. We hadden nog helemaal niks gedaan, maar wij waren die groep Nederlanders die aan het eind van de week een huis zou opleveren. Van de grond af aan, want de plek waar we aan het werk gingen was gemarkeerd met een rood-wit lint. Verder was er niks. Ik vroeg me wel even af hoe we in die vijf dagen ooit een compleet huis konden bouwen.”

Het was warm en het was droog en het was hard werken, maar nadat Patrick het oude huis van de familie had gezien, wist hij precies waar ze het voor deden. “Dat oude huis was gewoon heel gevaarlijk. Als het stormde en heel hard regende ontvluchtte de familie het huis omdat het op instorten stond. Dan gingen ze met z’n allen onder een boom zitten.

Alsof dat niet gevaarlijk is. Die mensen hebben zo hard hulp nodig. Af en toe zat ik er best wel even doorheen, want het werk was zwaar. Maar dan hoefde ik maar even te kijken naar die kinderen en de mensen en ik kreeg gelijk weer energie.”

Patrick legt uit: een betere wereld achterlaten

Al een heel aantal jaren organiseert de Rabobank bouwreizen met vermogende klanten. Voor de bank is het een uiting van hun wens om aandacht te besteden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Patrick legt uit dat steeds meer klanten overwegen om geld te besteden aan goede doelen. “Ze kunnen het geld dat ze hebben zelf houden, of het inzetten om een betere wereld achter te laten.” Dan is Habitat een mooie bestemming.

Er is ook een mooie bijkomstigheid van een bouwreis met klanten. “Je leert elkaar zo goed kennen tijdens zo’n week. Er verandert echt iets in je relatie. Op Schiphol al verander je van accountmanager en klant in een groep vrijwilligers die een huis gaat bouwen. Aan het eind van de week omhels je elkaar en deel je een geweldige ervaring. Je hebt elkaar goed leren kennen en je hebt een band voor het leven.

Ik denk dat het makkelijker zakendoen wordt met een klant die medebouwreiziger was. Dat gaat ook over gunnen en vertrouwen. Maar dat is niet direct het doel van een bouwreis met klanten. We gunnen iedereen gewoon zo’n bijzondere ervaring.”

Een bouwreis in de arbeidsvoorwaarden

Wordt een bouwreis met klanten steeds gewoner voor de Rabo-medewerkers, er staat ook iets nieuws op het programma. Elke Rabo-medewerker heeft een opleidingsbudget. Dat kun je inzetten voor je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Patrick heeft het afgelopen jaar zijn opleidingsbudget ingeleverd om een deel van de reis te bekostigen. Hij zou graag willen dat dit standaard een keuzemogelijkheid wordt in de arbeidsvoorwaarden van Rabo-medewerkers.

“Het werk van Habitat past zo goed in onze doelstelling Growing a better world together. Dat zie je aan de gezinnen die in een Habitathuis wonen. Het lijkt een relatief kleine bijdrage, maar een degelijk en veilig huis verandert echt het leven van generaties. Dat gun je iedereen.”

Tekst: Gerda van der Meer

Lees hier het blog over de bouwreis van Rabobank Amsterdam naar Cambodja >>

In de blog vind je ook deze quote van Patrick:
“En dan is het echt tijd om te gaan. We nemen afscheid van Eric, Lot en Mister Driver. Wat een fijne gasten zijn dat. Mede door hen is de trip onvergetelijk geworden. De koffers zitten vol met souvenirs én herinneringen. Want wat was dit een ongelofelijke belevenis. De gastvrijheid van de mensen van Cambodja is groots en onze dankbaarheid nog groter. Sommige dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn, zoals handen wassen, babypoeder en pauze. Een bouwreis verandert het leven van de familie, maar ook van de bouwers, nooit meer de vanzelfsprekendheid van schoon drinkwater of schoolboeken, het is oneerlijk verdeeld op de platte aarde.”

Nieuwsbrief
Sluiten