susanne

Susanne Swinkels, bestuurslid Habitat Nederland

“Habitat veroverde mijn hoofd en mijn hart”

Susanne Swinkels zag jaren geleden een filmpje van een Amerikaanse vriend over zijn bouwreis. ”Het leek me zo gaaf om ergens je schouders onder te zetten en op die manier mensen te helpen. Dus toen een vertrekkende bestuurder vroeg of ik haar bestuurstaak bij Habitat Nederland over wilde nemen, was mijn beslissing snel genomen.” Dit zijn de woorden van Susanne Swinkels, sinds 2017 bestuurslid van Habitat. Zij vertelt over haar eerste ervaringen met het werk van de organisatie.

Het bestuur

“De formele rol van het bestuur is bepaald door de wet. We keuren de begroting en de jaarrekening goed en evalueren de directeur. De informele rol vind ik veel belangrijker. We staan de organisatie met raad en daad bij op allerlei vlakken. Ik denk graag mee hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen vertellen over onze unieke aanpak en hoe we mijn contacten kunnen gebruiken om nog meer sponsors, donateurs en bouwreizigers te krijgen en aan ons te binden. Dat doe ik niet alleen, daar zetten alle bestuursleden zich graag voor in.”

Habitat Roemenië

“Begin dit jaar mocht ik mee om te kijken welke projecten Habitat in Roemenië heeft. Hoewel Roemenië een EU-land is, is de huisvesting daar niet goed geregeld. Veel mensen wonen in slechte huizen, of wonen in bij familie. Habitat Roemenië is een grote professionele organisatie met relatief veel jonge mensen. Wat zij daar doen, is effectiever dan het werk van de overheid.”

Gezinnen bezoeken

“Wat mij zo raakt aan het werk van Habitat is dat we mensen die zichzelf willen ontwikkelen een opstapje bieden. Veel mensen in Roemenië zijn best goed opgeleid en ze hebben te eten en te drinken. Het lukt ze alleen niet om aan een goed huis te komen.

Wij bezochten een pastoor die met zijn vrouw, die lerares was, en hun kindje jarenlang had ingewoond bij familie. Ze hadden met z’n drieën een kleine kamer. Dan kun je niet je eigen leven leiden. Ze hadden geen geld om zelf iets te kopen en verdienden te weinig voor een lening van de bank. Met een lening zonder winstoogmerk van Habitat is het hen wel gelukt. Nu wonen ze met z’n drieën in een eigen huisje met een zelf aangelegde schitterende tuin. Die eigen plek hadden ze helemaal zelf gerealiseerd. Ze waren zo trots. Ik vond het geweldig om daar te zien dat ons concept werkt.”

House of hope

“Ik kijk naar de dingen met mijn hoofd en mijn hart. De werkwijze van Habitat bedient beide. Het hoofd is het economische model. Dat gaat over het bouwen van huizen, met een kleine lening die de mensen zelf terugbetalen. Die mensen zijn geen klaplopers, ze hebben alleen een steuntje in de rug nodig in de vorm van voorfinanciering. Mijn hart wordt geraakt door het maatschappelijke model. Dat is de ontwikkeling van mensen die een goed dak boven hun hoofd hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we op de plek waar een gebouw neergezet werd speciaal voor Romakinderen. Daar kregen de kinderen een ontbijt, er was een kleine bibliotheek en er was gelegenheid om bijles te geven. Door deze mogelijkheden worden de kinderen gestimuleerd om het beter te doen dan de generatie voor hen. Voor mij was het een house of hope.”

tekst: Gerda van der Meer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×