Habitat werkt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Een solide dak boven je hoofd, stevige muren en schoon drinkwater – dat is de basis. Daarom bouwt Habitat huizen, samen met de nieuwe huiseigenaren.
De noodzaak
Bijna een derde van de wereldbevolking heeft geen fatsoenlijk huis. Zo’n 2,8 miljard mensen leven in krotten op het platteland, in overvolle sloppenwijken of noodgedwongen bij familie, dicht op elkaar en zonder privacy. Woonomstandigheden die een-op-een kunnen leiden tot ziekte, armoede, stress en gebrek aan toekomstperspectief.
Ziektes als malaria, longontsteking en diarree houden direct verband met slechte huisvesting. Zonder een veilig huis leven mensen in angst – voor natuurrampen, voor geweld en voor uitzetting uit hun (vaak niet legale) onderkomen. Kinderen missen meer school door ziekte en ondervoeding, en volwassenen kunnen nauwelijks rondkomen. Eenmaal in zulke omstandigheden is ontsnappen aan de armoede bijna onmogelijk. Daarom bouwt Habitat huizen.
Hoe ziet een Habitathuis eruit?
In elk land anders. Want wij bouwen met lokale vakmensen, volgens lokale gebruiken. Zo wordt gezorgd dat de huizen bestand zijn tegen de uitdagingen van die regio: denk aan aardbevingen, overstromingen, hitte of juist kou. Wat de Habitathuizen gemeen hebben, is dat ze altijd beschikken over:
- Stevige structuur: een Habitathuis biedt bescherming tegen klimaatinvloeden en staat op een locatie die geen gevaar oplevert voor de bewoners.
- Voldoende leefruimte: per ruimte leven maximaal drie bewoners. Een huis kan meerdere leefruimtes hebben.
- Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen: bij een Habitathuis is schoon water beschikbaar en er is een toilet in huis of in de buurt dat gebruikt wordt door een aantal mensen.
- Woonrechten: bij een Habitathuis hoort het recht op veilig wonen zonder het risico uit je huis te worden gezet.
Goede huizen, gezonde families
Een goed huis kan een enorme impact hebben op de gezondheid van een gezin. Habitat bouwt daarom huizen waar mensen gezond kunnen wonen, of verbetert bestaande woningen om de gezondheid te kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld door het vervangen van een onverharde, modderige vloer door een betonnen vloer, wat helpt bij het voorkomen van parasieten en luchtwegziekten. Of door een lekkend dak te repareren, om schimmelgroei te voorkomen. Maar ook door toegang tot sanitaire voorzieningen zoals toiletten en schoon water te creëren. Daarmee wordt de hygiëne verbeterd en kunnen levensbedreigende ziekten voorkomen worden. Lees hier meer over onze Water en Hygiëne-projecten.