Opvangcentrum in Boekarest biedt veiligheid voor vele gezinnen

Op 24 februari 2022 werd de stad Bila Tserkva, bij Kiev, opgeschrikt door het oorverdovende en beangstigende geluid van luchtalarmsirenes en vallende bommen. Meteen die eerste dag pakte Lilia spullen in voor zichzelf, haar twee dochters, haar moeder en de kat. Ze zaten zeven dagen in een schuilkelder totdat ze een manier vonden om de grens over te steken. Twee weken kwamen ze aan in Roemenië.

Lilia’s moeder Tatiana was degene die Oekraïne zo snel mogelijk wilde verlaten. In 1994 verloor ze haar man in het conflict tussen Rusland en Tsjetsjenië. Ze deed toen een belofte aan zichzelf dat de oorlog nooit meer een geliefde van haar zou afnemen. Lilia, haar kinderen  Milana (14) en Emili (6), oma Tatiana en Marchis, de kat, wonen sinds juni in het opvangcentrum dat wordt beheerd door de Carusel Association in Boekarest. Het centrum biedt goede leefomstandigheden, veiligheid en  sociale contacten. De ruimte is gerenoveerd door Habitat zodat gezinnen hier fijn kunnen wonen voor korte of middellange termijn.

De nood was groot
Dit tijdelijke huisvestingscentrum is begin maart al geopend door de Carusal Association, in samenwerking met de gemeente. Dit opvangcentrum is ontworpen met een modulaire structuur van containers en bedoeld om ongeveer 40 mensen te huisvesten. Maar de nood was veel groter dan dat: in mei woonden er 278 mensen, waardoor vooral de sanitaire voorzieningen zwaar onder druk kwamen te staan en in verval raakten.

In juni heeft Habitat in ruim 2 weken de sanitaire voorzieningen hersteld, een plek gemaakt waar buiten maaltijden gemaakt en gegeten kunnen worden  en een tuin en een veilige speelplaats voor de kinderen ingericht. De nieuwe ruimtes kunnen de heimwee die zoveel vluchtelingen voelen niet genezen, maar ze bieden wel veiligheid en de warmte die de gezinnen zo hard nodig hebben.

Nieuwsbrief
Sluiten