“Ik kan nu veilig samen met mijn dochters koken en we besparen veel geld”

Afgelopen jaar hoorde Cecilia over het Smokeless Stove project van Habitat Guatemala en ze schreef zich meteen in; ze kookte altijd op open vuur in hun huis omdat ze zelf niet het geld hadden om (de materialen voor) een veilig fornuis te kopen: met 6 kinderen en maar 1 inkomen was het echt de eindjes aan elkaar knopen.

Haar man Edgar bouwde samen met Habitat het ‘rookloze fornuis’: een op het oog simpele oplossing die hun leven flink zou verbeteren. Met dit fornuis blijft de rook niet in huis hangen, maar wordt door een pijp naar buiten geleid. Dit betekent een enorme verbetering voor de gezondheid en de leefomstandigheden van het gezin!

Cecilia kan nu ook gezellig samen met haar dochters koken: “Ik ben zo blij met dit fornuis! En mijn dochters helpen graag mee: we hebben veel plezier als we samen tortilla’s maken! En ik kan nu tortilla’s, atol en bonen tegelijkertijd klaar maken, dus we zijn veel sneller klaar.” Het gezin bespaart ook flink wat geld, want het rookloze fornuis gebruikt veel minder hout dan een open vuur.

Het rookloze fornuis van Habitat Guatemala

Op het platteland van Guatemala wordt veel binnenshuis gekookt op open vuren. Meer dan de helft van de Guatemalteekse bevolking kampt daardoor met aandoeningen aan de luchtwegen. Longontsteking, hevige hoofdpijnen en oogirritaties komen erg veel voor op het platteland. Kleine kinderen lopen geregeld brandwonden op omdat de kookvuren zich op de grond bevinden.

Het innovatieve en eenvoudig te bouwen rookloze fornuis zorgt ervoor dat de rook door een pijp naar buiten wordt geleid. Het fornuis verbruikt 60% minder hout dan een open vuur. Dit betekent voor de meeste gezinnen een enorme kostenbesparing, naast de winst voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer op je knieën hoeft te zitten om een maaltijd te bereiden en kokende moeders hoeven zich niet langer zorgen te maken: de hete pitten bevinden zich buiten het bereik van kleine kinderhandjes. Het rookloze fornuis is gemaakt van een mengsel van zand en klei en soms stro. Het mengsel wordt eerst tot blokken geperst en vervolgens in de zon gedroogd. Met de gedroogde blokken wordt vervolgens het fornuis opgebouwd. Al met al een laagdrempelige bouwklus waar iedere volwassene aan kan meehelpen.

Nieuwsbrief
Sluiten