Dorcas in Zambia: “We are happy now”

Dorcas (21) uit Zambia kan zich het moment dat haar vader stierf aan aids nog goed herinneren; ze was 13 en ze heeft nachtenlang gehuild. Toen haar moeder ook nog verdween om elders werk te zoeken, brak er voor Dorcas een erbarmelijke tijd aan. Zij moest stoppen met school om voor haar zusjes en kleine broertje te zorgen. Drie jaar lang sliepen zij op de grond in een geraffelde tent, die zo lek was dat zij vaak staand de nacht moesten doorbrengen als het regende. ’s Nacht kwamen mannen uit het dorp hun tent binnen en misbruikten haar en haar zusjes.

Maar Habitat for Humanity veranderde Dorcas leven. Zij en haar zusjes en broertje wonen nu in door Habitat gesubsidieerd huis. Dankzij dit fatsoenlijke, veilige onderkomen heeft Dorcas haar leven weer kunnen oppakken. Haar zusjes en broertje gaan weer naar school en zij volgt een opleiding tot onderwijzeres. ‘Wij zijn echt gelukkig nu’, zegt Dorcas die weer kan lachen, hopen en durft te dromen van de zonnige toekomst.

Miljoenen aidswezen

Het verhaal van Dorcas is niet uniek. Er zijn op dit moment 16,6 miljoen kinderen die een of beide ouders hebben verloren aan aids. Met name in Zuidelijk Afrika is de situatie schrijnend. Miljoenen aidswezen kunnen vaak niet naar school, ontberen gezondheidszorg, hebben geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd en worden bovendien gediscrimineerd. Maar al te vaak wordt de moeder met haar kinderen door de familie van de overleden vader het huis uit gezet. Aids scheurt gezinnen uit elkaar en ontwricht complete gemeenschappen. De kinderen worden het hardst getroffen. Zij leven vaak op straat, waar zij zijn blootgesteld aan mishandeling en uitbuiting als kindsoldaat of als kind-prostituee.

Huis schenken

Een eigen veilig, fatsoenlijk huis betekent het begin van een nieuw leven voor deze kwetsbare kinderen. Daarom heeft Habitat for Humanity Orphans and Vulnerable Children (OVC-) projecten opgezet. In tegenstelling tot alle andere Habitat-projecten, wordt bij een OVC-project een huis geschonken als er geen goede alternatieven zijn voor financiering. Want wat als er geen ouders meer zijn om mee te bouwen of de lening terug te betalen? Zo kunnen er toch huizen worden gebouwd voor ouders met hiv/aids, minderjarige kinderen of pleegouders die niet kunnen werken omdat zij de zorg voor kinderen op zich hebben genomen. Habitat for Humanity streeft ernaar de aidswezen op deze manier een goed onderkomen te bieden, bij voorkeur bij familie of binnen de eigen gemeenschap. Een goede basis, zodat de kinderen weer naar school kunnen, mogen spelen en opgroeien in een veilige omgeving. Net als Dorcas.

Nieuwsbrief
Sluiten