“Ik koos ervoor om kleermaakster te worden”

In ons project in Oeganda bouwen we niet alleen huizen, we helpen jongeren ook aan een toekomst te bouwen, met een vakopleiding op het Pioneer Instituut.

Evelyn is een spontane meid van 23 jaar. Toen ze net 20 was geworden kreeg ze een dochter: Christine. De vader van haar dochtertje heeft ze daarna niet meer gezien en ze staat alleen voor de opvoeding. Nou ja, niet helemaal alleen gelukkig. Evelyn woont bij haar moeder. En ze is niet de enige: ook haar twee jongere zussen en twee broertjes wonen nog thuis. Haar zus Carolyne van 21 heeft ook dochtertje van drie, de kleine Mary.

Een nieuw huis, een nieuw leven

Begin 2019 bezochten we dit gezin dat nu al een tijdje meedraait in het programma van Habitat in Mayuge en hun leven ziet er gelukkig heel anders uit dan een paar jaar geleden. Ze wonen sinds een jaar in een Habitathuis. Ze stralen en zijn overduidelijk dolblij met hun nieuwe leven. Zowel Evelyne als haar moeder Harriet raken niet uitgepraat over het huis, de watertank en vooral Evelynes baan als kleermaakster.

.. en een vakopleiding tot kleermaakster

Evelyne voltooide de training van het Pioneer Instituut van 4 maanden intern in 2018. Ze hoorde bij de eerste lichting studenten die na hun opleiding van Habitat een starterskit kreeg om zelfstandig aan de slag te gaan – een Singer naaimachine in Evelynes geval.

“Ik koos ervoor om kleermaakster te worden”

zegt Evelyne, “omdat die hier in de omgeving nog bijna niet zijn”. Een strategische keus dus, die goed heeft uitgepakt. Niet alleen verdient ze er een aardig inkomen mee, ze heeft ook zichtbaar plezier in haar nieuwe beroep. Mensen komen nu met vermaak- of reparatieklussen of met zelf gekochte lappen stof naar Evelyne, zodat zij er het gewenste kledingstuk van kan maken.

Kleding ontwerpen, dat is de droom

Als we Evelyne naar haar toekomst vragen, vertelt ze dat ze ervan droomt om haar eigen kleding te ontwerpen. “Als ik later genoeg geld heb gespaard, ga ik zelf stoffen kopen op de markt. Dan maak ik de kleding die ik mooi vind en die kunnen mensen dan hier komen kopen, dat lijkt me geweldig!”

Nieuwsbrief
Sluiten