Jenepher woont samen met haar man en 6 kinderen in een Habitathuis in Oeganda

In 2018 is Jenepher samen met haar man en hun 6 kinderen (van 11 – 17 jaar) verhuisd naar hun nieuwe huis in Oeganda. Onze collega Mette bezocht het programma begin 2019 en sprak met Jenepher.

“Ze is zichtbaar heel blij met haar mooie huis. Ze is verhuisd van een andere locatie naar deze plek omdat ze hier een stuk grond konden kopen. Zij en haar man zijn beide HIV positief. Het ging heel slecht met hun gezondheid, maar volgens Charles (Habitat program officer) gaat het nu veel beter: wat een verschil dat kan maken: een goed huis!

Inventief handenwassysteem

Het huis is schoon, droog (niet vochtig) en ze kunnen gebruik maken van een toilet en badkamer. Jenepher laat zien hoe ze -bij gebrek aan een kraantje- een slim systeem gebruiken dat ze van Habitat tijdens de WASH training hebben geleerd: Ze hangen een kleine jerrycan aan een touw dat vastzit aan een stok. Als je met je voet op de stok gaat staan, kantelt de jerrycan en heb je je handen vrij om ze te wassen. Ernaast staat ook een lees waterflesje dat ze vullen met zeep.

Onze Oegandese Habitat collega’s zijn onder de indruk dat ze zoveel van geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk brengen; het pad naar het toilet is schoon en goed begaanbaar, het handenwas systeem werkt goed en alles ziet er heel schoon uit. Ook heel belangrijk gezien hun gezondheidssituatie.

Een stevig huis: ruimte voor voorraad en een muskietennet

In het huis heeft Jenepher een nette kast met veel voorraad voor als ze niet zelf kunnen oogsten; bonen, pinda’s, gedroogde visjes etc. Ze heeft alles netjes in afgedekte schalen staan.

Jenepher verkoopt zelf tomaten op de markt. Haar man heeft een klein winkeltje met onder andere benzine. Er is voor het huis een kleine ronde ruimte gemaakt, waar ze koken. Het huis ziet er heel mooi en netjes uit. Binnen hebben ze twee slaapkamers, waarin in beide een muskietennet hangt. Doordat ze nu een goed en stevig huis hebben, hebben ze nu pas de mogelijkheid om een muskietennet goed op te hangen en netjes te houden.

Toen ik op bezoek kwam, was een van de dochters buiten de rijst aan het uitzoeken. Een andere dochter, Catherine, vertelt over haar school, over hoe ze haar vriendinnen Margaret en Joanne mist, die wonen wat verder weg. Maar ze houdt van school en vindt vooral Engels heel leuk. We oefenen samen wat Engelse zinnetjes. Haar grootste wens is om dokter te worden.

En wie weet, wordt deze droom nu wel werkelijkheid!

Nieuwsbrief
Sluiten