“De mooiste dag van mijn leven was de dag dat de vrachtwagen kwam die de stenen bracht waarmee ons huis werd gebouwd. Met elke nieuwe laag stenen in de muur, groeide niet alleen mijn huis, maar ook mijn vertrouwen in de toekomst: als normale mensen in een normaal huis!”

Hun huis in Mayuge is net klaar als we Mirabu spreken. De leefomstandigheden van Mirabu en haar gezin tonen hoe belangrijk het werk van Habitat is: we bouwen niet alleen huizen: we bouwen stabiliteit, zelfvertrouwen en de basis om zelf verder te bouwen aan een beter leven.

Mirabu verloor in 2018 haar man en bleef alleen achter met 5 kinderen die nu tussen de 5 en 17 jaar oud zijn. Ze verdient haar geld met het verbouwen van bonen, sorghum, noten en cassava. Net genoeg om zelf van te eten en iets te verkopen. Maar niet genoeg voor een goed huis en voor een opleiding voor alle kinderen. Ze woonden in een huis gebouwd van ongebakken stenen met een dak met gevlochten gras. Geen veilige woonomgeving, vooral niet in het regenseizoen als de modder van de muren druipt en het huis dreigt in te storten.

“Als je een goed huis hebt, is regen hier een zegen”, vertelt Mirabu. “Dat is goed voor het land en de gewassen. Maar ik was altijd bang als het regende: het dak lekte en samen met de kinderen en al onze spullen wachtten we in de droge hoek van het huis tot de regen weer stopte. Dan slaap je niet echt goed.

De kinderen klaagden vaak over buikpijn en volgens de dokter kwam dat door het vervulde water uit het moeras dat we regelmatig dronken: er was niets anders als de put weer eens kapot was. Maar nu hebben we een watertank bij het huis! Van Habitat heb ik geleerd hoe ik de tank moet onderhouden en dat ga ik ook zeker doen, want dan weet ik dat we altijd voldoende water hebben om te drinken zonder ziek te worden.”

Habitat bouwde samen met Maribu een huis voor haar gezin. Maar dat niet alleen: een van haar kinderen zal een opleiding krijgen en straks voor een inkomen voor het gezin kunnen zorgen. Zo helpt Habitat ook dit gezin direct met een goede en veilige leefomgeving, maar ook op de lange termijn. Deze kinderen kunnen zo een positieve bijdrage leveren aan hun familie, de gemeenschap waarin ze leven en aan hun land.

Nieuwsbrief
Sluiten