Een huis voor een inspirerende vrouw en groente voor het hele dorp

Het oude huis van Oeun en haar gezin lekte bij elke regenbui en het stond op palen die los op de betonnen fundering stonden: het hele huis schudde heen en weer bij harde wind. Het gezin leefde continu in angst dat het huis ’s nachts tijdens een storm zou instorten terwijl zij sliepen: in het regenseizoen bracht de familie dan ook vele nach¬ten door onder het huis van buren of schuilend bij een grote bamboestruik op hun erf. De jarenlange onveilige en onzekere manier van leven had zijn weerslag op Oeun: ze was heel emotioneel door deze traumatische ervaringen. Maar van opgeven wilde ze niet weten!

Habitat Cambodja bouwde, samen met bouwreizigers uit Nederland, een nieuw huis bouwen voor het gezin van Oeun, met een stevige fundering en palenconstructie, met waterdichte muren en een golfplaten dak. Onder het huis is de eigenlijke leefruimte – daar is schaduw en extra plaats om spullen te droog te bewaren. Het huis krijgt ook een degelijke trap, en zelfs een kleine veranda, waarvandaan Oeun een oogje op haar tuin kan houden. Want die tuin, die is belangrijk voor het gezin.

Oeun verbouwt naast rijst nu ook ook groente voor het hele dorp

Het verhaal van Oeun is namelijk heel bijzonder. Een paar jaar geleden volgde ze een workshop van een lokale non-profit organisatie over het verbouwen van verschillende gewassen. Van deze organisatie krijgen de deelnemers zaden om te plan¬ten. De man van Oeun kan niet lezen en schrijven, wat het moeilijk maakt om werk te vinden. Het gezin heeft daardoor geen inkomen, maar leeft van de rijst die zij in het natte sei¬zoen verbouwen en de krabben die ze dan kunnen vangen.

Oeun vertelt haar man alles over de workshop en samen gaan zij met het geleerde aan de slag. Geheel tegen de lokale gewoonte in beginnen zij te experimenteren met het planten van verschillende groentezaden. Dorpsbewoners re¬ageren in eerste instantie heel negatief. Het verbouwen van andere gewassen dan rijst wordt niet begrepen -iedereen in de gemeenschap verbouwt rijst, in de eerste plaats voor eigen gebruik en soms als het lukt om te verkopen. Het stel slaat de kritiek in de wind. Ze testen welke gewassen het goed doen in het droge seizoen en welke in het natte, welke gewassen veel water nodig hebben en welke weinig. Na een periode van proberen begint de oogst te lukken. Zo goed zelfs, dat zij niet alleen het eigen gezin van groenten kunnen voorzien: er is ook genoeg om te verkopen. En dat gebeurt! De dorpsbewoners hebben het succes van het harde werk gezien en kloppen nu voor het kopen van groente aan bij Oeun.

Daarmee is de afhankelijkheid van de rijstoogst in het natte seizoen voor dit gezin afgenomen. Hun gezondheid is door een variatie van groenten toegenomen. Het gezinsinkomen is verbeterd en de zelfredzaamheid vergroot. En het nieuwe veilige, stevige Habitat helpt het gezin nog verder op weg naar een betere en stabielere toekomst.

Oeun is inmiddels door Habitat Cambodja gevraagd om haar ervaringen met het verbouwen van verschillende groenten te delen in het trainingsprogramma dat Habitat in Cambodja aanbiedt aan gemeenschappen. Ze is een inspirerend voorbeeld voor velen.

Nieuwsbrief
Sluiten