“Dit huis betekent enorm veel voor ons. Wij zijn jullie erg dankbaar.”

Update oktober 2017: Hoe gaat het nu met Saron en zijn gezin?

Saron en zijn vrouw en zoontjes wonen nu bijna een jaar in hun nieuwe huis. Mette Pronk van Habitat Nederland bezocht het gezin begin oktober en zag met eigen ogen hoe het huis hun leven veranderd heeft.

Het nieuwe huis ligt er mooi bij – niet te vergelijken met het tentzeil waar het gezin eerst onder leefde. Het is klein, maar stevig en goed onderhouden. Ook heeft Saron veel werk gestoken in zijn tuin. Hij is zichtbaar trots als hij Mette zijn nieuwe aanplant laat zien.

Het leven in het nieuwe huis is echt een hele vooruitgang. “Vroeger betaalde ik $20 huur voor die open plek waar we onder een zeiltje woonden”, vertelt Saron. “Door die hoge huur had ik vaak niet eens genoeg geld om eten te kopen.” Met het Habitat huis is dat gelukkig verleden tijd! Saron en zijn vrouwen werken nog allebei en daarnaast verbouwt het gezin nu haar eigen groenten en houdt kippen. Hierdoor kunnen ze – voor het eerst van hun leven – ook wat sparen. Met het geld dat ze overhouden hebben ze al een kast gekocht en een fietsje voor de kinderen.

“Het was wel spannend om te verhuizen”, vertelt Saron. Vooral voor zijn twee zoontjes Savonara en Sovan was het een hele verandering: zij moesten ook naar een andere school. Maar inmiddels zijn ze helemaal gewend en de jongens hebben het onwijs naar hun zin op de nieuwe school.

Op de vraag waar ze nog van dromen antwoordt Saron: ‘’later zou ik graag een extra etage op dit stenen huis willen bouwen voor onze zoons. Ook dromen we ervan ooit een mooie keuken met vloertegels te bouwen. Maar het eerste dat ik wil doen, is een aantal bomen planten achter het huis zodat we meer verkoeling krijgen.’’ Het is mooi om te zien dat het gezin volop plannen zit én dat zij – dankzij hun nieuwe huis – hard bezig met het verwezenlijken van hun dromen!

De familie van Saron woonde onder een tentzeil

Phnom Penh, 28 oktober 2016

De familie van Saron is de eerste familie waarvoor we willen gaan bouwen. Hij en zijn vrouw Somphors hebben twee zoontjes: Sovanara van 7 en Sovan van 5. De familie woont in een dorpje bij Phnom Penh, waar Saron een baan heeft in de beveiliging.

Saron is zijn rechterbeen verloren door een landmijn, een van de vele die de burgeroorlog heeft achtergelaten. Naast de baan van Saron heeft het gezin ook de inkomsten van Somphors hard nodig. Somphors heeft een baantje als schoonmaakster en verkoopt vanuit hun provisorische huisje frisdrank en andere kruidenierswaren. Zo verdienen ze net genoeg voor eten en om de jongens naar school te sturen.

“Wij wonen in de open lucht onder een zeil”, vertelt Saron. “Een huis met echte muren en een deur, dat kunnen we niet betalen” Vooral de regentijd is erg zwaar voor het gezin. Saron: “Als het regent hebben wij geen enkele droge plek meer. Ik maak me vaak zorgen over de veiligheid van mijn kinderen. Er zijn in de regentijd vaak overstromingen en er leven hier veel giftige insecten. Als ik op mijn werk ben en ik zie het regenen, ben ik altijd bang dat mijn kinderen worden meegesleurd in een overstroming en verdrinken.”

Update 24 november 2016

Al een paar dagen na de start van onze crowdfunding actie #wish2build Cambodja hadden we voldoende donaties binnen en is de bouw van het huis voor Saron en zijn gezin begonnen. De afgelopen dagen is er veel werk verzet en bouwden Saron en Somphors met Habitat hun nieuwe huis.

Simpel maar veilig

Het werd een eenvoudig huis en beslist niet ruim, maar het is wel stevig genoeg en biedt veiligheid aan het gezin. Het bakstenen huis is ongeveer 16m2 groot en is gebouwd op een eenvoudige cementen fundering in een veiliger, wat hoger gelegen gebied dan hun oorspronkelijke onderkomen. De luiken voor de ramen houden wind en regen buiten. Zo beaamt Saron: “Met een echt bakstenen huis blijven wij droog als het regent. Hier kunnen onze kinderen veilig opgroeien.”

De woning heeft een overkapping van blauwe golfplaten die langer zijn dan het dak van de woning. Zo is er ook buiten beschutting tegen de zon en regen. Somphors kan de ruimte onder de overkapping goed gebruiken voor haar winkeltje aan huis. “Dit huis betekent enorm veel voor ons. Wij zijn Habitat en iedereen die heeft geholpen heel erg dankbaar”, zo besluit ze.

20 januari 2017

De afgelopen week zijn collega’s van Habitat Cambodja op bezoek gegaan bij Saron en zijn gezin om te zien hoe het nu met ze gaat. Sinds november wonen ze niet meer in de open lucht onder een tentzeil maar in een echt bakstenen Habitat huis. Wat een verbetering is dat! Het nieuwe huis is veilig en stevig en binnen blijft het lekker koel in de hitte. Het gezin heeft ook toegang tot water van de waterpomp, elektriciteit en ze kunnen gebruik maken van het toilet. Nu Saron niet meer elke maand huur hoeft te betalen houdt hij geld over voor eten en andere dingen. Zo kocht hij stekjes en plantte een kokospalm, een mangoboom, bloemen en andere fruitplanten rondom zijn huis.

Saron voelt zich veel gelukkiger vertelt hij met een lach. “Het voelt als een nieuw leven in dit nieuwe huis. Ik heb nu een duidelijk doel voor ogen voor mijn gezin. Ik heb er alles voor over dat mijn zoons naar school kunnen en een diploma halen. Zo gaat elke generatie een stap vooruit.”

Nieuwsbrief
Sluiten