Een beter leven voor de kinderen van Yav

Yav is moeder van 2 kinderen: een jongen van 10 en een meisje van 7 jaar. Ze zitten op school in dezelfde klas.
Haar zoon is heel verlegen en onzeker. Hij heeft daarom gewacht tot zijn zusje oud genoeg was om naar school te gaan, zodat ze dan samen zouden zijn.

Yav werkt vanuit huis, ze verft riet waarmee ze matten vlecht voor manden en vloerkleden. Haar man werkt in de bouw, voornamelijk op projecten in de stad, hij is alleen in het weekend thuis. Het inkomen van het gezin is net – maar soms ook net niet – genoeg om in de dagelijkse levensbehoeften te voorzien.

Hun oude huis had wanden van rietmatten, waardoor in het droge seizoen veel stof binnenkwam. In het natte seizoen sloeg de regen door de muren heen. Bij hevige stormen vlogen de matten weg of helemaal open, waardoor alle spul¬len, dus ook de daar bewaarde rijst, kletsnat werden. De rietmatten in het oude huis van Yav werden daarom niet altijd tijdig vervangen; ze zaten vol met gaten en waren niet stevig.

Zorgen over veiligheid en gezondheid

Yav had altijd zorgen over de veiligheid van haar kinderen en de spullen. Haar zoon is een keer in zijn slaap door de mattenmuur 2 meter naar beneden gevallen.

Yav was ook vaak ziek. Ze had maagproblemen, waarschijnlijk door het drinken van het vuile water uit de dichtbij gelegen put. De behandeling in een kliniek (10 km verderop) en de medicijnen voor haar maagproblemen kostten veel geld, een groot deel van hun maandelijks inkomen ging hieraan op.

Een nieuw huis, een toilet en een waterfilter

Het Habitatproject in haar gemeenschap heeft veel voor haar gezin veranderd. Habitat heeft het huis gerenoveerd door de muren van rietmatten te vervangen door Shera-board, een stevig en weerbestendig plaatmateriaal. Het lekkende dak is vervangen door golfplaten. De palen zijn verstevigd en verankerd, hetzelfde geldt voor de trap naar de voordeur van het huis.

Buiten op het erf is een latrine gebouwd. En het gezin heeft een waterfilter van Habitat gekregen, die Yav alleen voor het drinkwater voor haar kinderen gebruikt. Zelf drinkt en kookt ze nog steeds met het vuile water uit de put, maar dankzij de hygiënetraining van Habitat zuivert ze dit water met behulp van (natuurlijke) zuiveringsmiddelen.

Haar gerenoveerde huis is niet alleen steviger en veiliger, het houdt het stof en de regen buiten. En het gezin bespaart tijd en geld. Het nieuwe huis geeft rust, neemt angsten en zorgen weg. “Mijn droom is dat mijn kinderen een beter leven hebben dan ik. Zij gaan naar school en kunnen hun huiswerk doen in een veilig en droog huis. Die kans heb ik niet gehad”

Nieuwsbrief
Sluiten