WakaWaka’s voor Libanon

De 4 miljoen oorspronkelijke bewoners van Libanon delen hun vaderland met meer dan 1 miljoen Syriërs en meer dan 400.000 vluchtelingen uit Palestina. Dat betekent dat Libanon de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking huisvest ter wereld. Waar moeten al die mensen wonen? Ze kunnen niet allemaal in vluchtelingenkampen terecht. Habitat for Humanity werkt in Libanon aan een interventie om bestaande gebouwen weer bewoonbaar en weerbestendig te maken en sanitaire condities voor 7.500 mensen in informele nederzettingen en sloppenwijken te verbeteren.

Geen electriciteit
De meeste mensen in Libanon hebben geen toegang tot elektriciteit en degenen die dat wel hebben, hebben regelmatig last van storingen. Veel Syrische vluchtelingen gebruiken gevaarlijke illegale manieren om elektriciteit te tappen om te kunnen koken of s avonds te kunnen werken. In tentenkampen worden ook vaak kaarsen en kerosinelampen gebruikt om ’s avonds te kunnen blijven leren, lezen of werken. Helaas leiden deze gevaarlijke tijdelijke opstellingen regelmatig tot brand en zelfs electrokutie.

WakaWaka’s bieden een oplossing, omdat zij een veilige bron van licht en stroom zijn.

Ruim 2000 WakaWaka’s naar naar Libanon
Eind 2016 verstuurden WakaWaka en Habitat Nederland ruim 2000 WakaWaka lampen naar Habitat Libanon. Deze lampen waren onder andere bedoeld voor Syrische vluchtelingen en andere kwetsbare groepen en vluchtelingen in het land. De WakaWaka lampen zijn uitgedeeld aan vluchtelingen in de kampen in de omgeving van Bekaa en in het Zuiden van Libanon. Met de lampen op zonne-energie kunnen de vluchtelingen in de kampen hun dagelijkse bezigheden ook in de avond voortzetten, ondanks dat niet overal elektriciteit beschikbaar is

WakaWaka lampen zijn eenvoudig in het gebruik. Toch zorgt Habitat er bij het uitdelen van de lampen altijd voor dat er ook een duidelijke uitleg is, zodat iedereen zich bewust is van de mogelijkheden. Meer dan 2000 mensen zijn geïnformeerd over hoe ze de WakaWaka kunnen gebruiken en welke voordelen het biedt: kostenbesparing (geen kaarsen of kerosine meer kopen), geen brand- of elektrocutie gevaar en de mogelijkheid tot het opladen van mobiele telefoons.
In totaal 2007 WakaWaka lampen zijn uitgedeeld aan ruim 2000 families. In totaal profiteren nu 10.037 personen van de WakaWaka’s die dankzij Habitat Nederland konden worden uitgedeeld in Libanon.

Lees alles over de samenwerking tussen Habitat Nederland en Waka Waka

A WakaWaka is so much more than just a light. It brings the people security in the camps at night, it saves them from the present danger of fire and the health hazards accompanied by candles or oil lamps.
- Dani El Tayar, The National Director of HFH Lebanon

Meer dan 10.000 mensen hebben voordeel gehad aan de uitlevering van de WakaWaka’s door Habitat for Humanity (HAF) Libanon. Simpel gezegd brengen WakaWaka’s licht, de impact die licht kan hebben, specifiek in vluchtelingenkampen zoals in Libanon, gaat echter veel verder en zijn veel complexer. WakaWaka’s verminderen ook de gezondheidsissues die gepaard gaan met het gebruik van kaarsen of kerosinelampen. Zoals eerder benoemd vermindert het gebruik van een WakaWaka Light gezondheidsrisico’s.

De families die een WakaWaka Power hebben ontvangen kunnen nu, naast het gebruiken van hun licht, ook hun telefoon of andere elektronische apparaten opladen. Hierdoor hebben ze een betrouwbare bron van energie,en is er geen noodzaak meer om illegaal energie af te tappen van het elektriciteitsnetwerk door middel van een geïmproviseerde generator, wat vaak voor elektrocuties en bijbehorend letsel zorgde. In andere woorden, de WakaWaka’s maken het kamp en de tenten waarin vluchtelingen verblijven in Libanon een veiligere plaats te midden van de overvolle stedelijke gebieden van Libanon.

Na een korte uitleg over het gebruik van de lampjes konden mensen ermee aan de slag! Zo kon er door schoolkinderen nu gestudeerd worden na zonsondergang, en konden ouderen bijvoorbeeld veiliger op pas. Na enkele maanden bleek al snel dat de WakaWaka Lights van grote waarde waren; alle families met een WakaWaka kunnen nu niet meer zonder!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

×