duurzaam bouwen in Nepal

Nepal – vooral bekend vanwege de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld – heeft naast een indrukwekkende natuur een rijke historie en een kleurrijke bevolking. Het is echter ook een land waar gemiddeld 25,2% van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Het overgrote deel van de bevolking woont op het platteland. Waar in de hoofdstad Kathmandu maar 3% van de bevolking als arm geclassificeerd wordt volgens de Verenigde Naties, loopt het percentage op het platteland op tot wel 59% van de bevolking. Ook zijn de verschillen in welvaart groot en hardnekkig en worden vooral vrouwen en de lagere kasten hard getroffen. Met de politieke instabiliteit, de hoge inflatie, droogte, overstromingen, landverschuivingen en de aardbevingen wordt de arme bevolking van Nepal hard getroffen. Meer dan 40% van de bevolking leeft in zeer eenvoudige onderkomens bestaand uit een rieten dak en rieten muren. Water is vaak met bacteriën besmet en sanitair is niet of nauwelijks aanwezig.

duurzaam bouwprogramma

Habitat ondersteunt duurzame bouwprogramma’s in de regio’s Jhapa, Morang, Illam en Sunsari in Zuidoost-Nepal. Het doel van het programma is het bieden van betaalbare en degelijke huisvesting én de financiële verzelfstandiging van vrouwen, en daarmee de vermindering van armoede.

In haar zoektocht naar betaalbare woningen, heeft Habitat Nepal de traditionele bouwtechniek van bouwen met bamboe in ere hersteld. Bamboe is een sterk en voordelig bouwmateriaal dat snel groeit en veel CO2 uit de lucht opneemt. In rivierbeddingen en ontboste gebieden is bamboe zeer geschikt om erosie en overstromingen te voorkomen. Bovendien is het gemakkelijk beschikbaar te maken.

Habitat heeft het ondernemerschap van vrouwen gestimuleerd door bamboekwekerijen op te zetten. In iedere kwekerij worden elke zes maanden 1500 planten opgekweekt die daarna worden overgeplaatst naar grote bamboeplantages waar de planten binnen 3 jaar kunnen worden geoogst. Van de bamboe worden vervolgens ecologisch verantwoorde bamboehuizen gebouwd. Onderdelen van de huizen worden voorgefabriceerd in een bamboeverwerkingscentrum om de bouwsnelheid te bevorderen.

Dat de vrouwen werken met lokaal verkregen bouwmaterialen en traditionele bouwtechnieken bevordert niet alleen de ondernemingslust en de positie van vrouwen, maar ook de waardigheid en de trots van de gemeenschappen. Het programma van Habitat bevordert daarnaast ook de algehele gezondheid van gezinnen door onder meer de verbetering van de sanitaire voorzieningen. Ook vinden trainingen in inkomsten genererende activiteiten plaats.

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

de resultaten tot nu toe

Het duurzame bouwprogramma dat Habitat Nederland ondersteunt is in het voorjaar van 2011 van start gegaan. In de eerste fase van het project lag de nadruk vooral op trainingen en het opzetten van de kwekerijen, om hiermee in de tweede fase huizen te kunnen bouwen.

Dankzij dit programma deden in de eerste fase 2.400 vrouwen vaardigheden en kennis op waarmee zij verkoopbare huisvestingsproducten kunnen produceren, waardoor hun inkomen stijgt. De helft van de vrouwen volgde trainingen in het weven van matten en de productie van andere huishoudelijke artikelen van bamboe. Een kwart van de vrouwen is opgeleid om bamboekwekerijen op te zetten en te onderhouden. De laatste groep van bijna 500 vrouwen volgde trainingen om bamboe te verbouwen en te oogsten. Er zijn 35 vrouwen opgeleid als metselaar. Ze hebben onder andere geleerd om in 7 dagen een bamboehuis te bouwen. Er zijn  10 bamboekwekerijen opgezet en er zijn 100 modelwoningen van bamboe gebouwd waardoor 540 Nepalezen degelijke huisvesting kregen.

In de tweede fase zijn er tot nu toe 45 kwekerijen opgezet. Er is op 50 hectaren bamboe uitgeplant en er zijn nog eens 50 bamboehuizen gebouwd.

“een huis dat wij zelf mooi vinden”
Binda en haar gezin hadden een huis met een aarden vloer en muren, en een dak van stro. Ze hadden geen beschikking over sanitaire voorzieningen en geen schoon drinkwater. In het regenseizoen lekte het dak en werd de vloer drijfnat. Er was geen plek voor de schoolgaande kinderen om te studeren. “Nu hebben wij een bamboehuis dat de regen buiten houdt”, zegt ze stralend. Nadat de bouwgroep ’Morang here we come’ het dorp had verlaten, hebben Binda en haar gezin hard gewerkt om het huis af te maken. “Het was heel fijn dat wij ons huis helemaal konden maken zoals wij zelf mooi vinden”, vertelt ze. “We blijven het bouwteam voor altijd dankbaar voor hun hulp bij het bouwen.”

noodhulp in Nepal na aardbeving in Katmandu

Zaterdag 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter, die het leven in dit vriendelijke land voorgoed veranderde. Dankzij steun van donateurs uit de hele wereld heeft Habitat veel werk kunnen verzetten bij de eerste noodhulp. Lees alles over onze hulp in Nepal op www.bouwmee.nl/noodhulp_nepal

×