Een veilig huis, hét ingrediënt voor een beter leven

Overstromingen, aardbevingen, conflicten… 2023 was een turbulent jaar. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben hun thuis verloren. Wat de oorzaak ook is, Habitat Nederland zet zich in om families een veilige plek te bieden. We bouwen stevige huizen die beter bestand zijn tegen rampen, ondersteunen gevluchte families met het vinden van een vaste woonruimte, en herstellen woningen in getroffen gebieden.

Vanuit de veiligheid van een huis, kunnen families zelf hun leven weer opbouwen. Een huis biedt namelijk meer dan veiligheid en gezondheid. Het is ook een plek waar je kunt leren, samen zijn met anderen, en de kans hebt om geld te sparen voor de toekomst. Een veilig huis is het basisingrediënt voor een beter leven.

In de decembermaand vragen we speciale aandacht voor families zonder thuis. We delen inspirerende verhalen en smakelijke gerechten van families uit Cambodja, Turkije en Oekraïne die dankzij jouw steun een veilig dak boven hun hoofd hebben. Help ons om nog meer families een veilige plek te bieden. Want iedereen verdient een veilig huis.

Habitat Nederland zet zich in voor een wereld waar iedereen een veilige plek heeft. Hier hebben wij jouw hulp bij nodig. Doneer dus vandaag nog.

Hoe Habitat helpt

Rampbestendig bouwen Voorkomen is beter dan genezen. Daarom bouwen we huizen die beter bestand zijn tegen rampen.
Noodopvang We helpen gevluchte families met het vinden van veilige onderkomens.
Huizen herstellen We nemen de schade op, stellen bewoners gerust en repareren huizen.

3 landen, 3 projecten, 3 verhalen

Klimaatbestendig bouwen in Cambodja

Veel families in Cambodja leven in angst. Angst om hun dierbaren, huis en inkomen te verliezen. In het regenseizoen stromen namelijk grote delen van het land onder water. En de verwachting is dat het de komende jaren alleen maar erger gaat worden met klimaatverandering.

Habitats project in Cambodja is gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid. Een divers comité van dorpsbewoners heeft de meest dringende kwesties in kaart gebracht en samen met Habitat aangepakt. Wat hebben we precies gedaan? We hebben stevige huizen op palen gebouwd die bestand zijn tegen overstromingen, gezorgd voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, zonnepanelen geïnstalleerd voor duurzame energie, trainingen georganiseerd en financiële steun verleend aan bewoners om hun eigen bedrijf te starten.

Het verhaal van Kea

Maak kennis met Kea (28) uit het noorden van Cambodja. Kea heeft met Habitats hulp een klimaatbestendig huis gebouwd dat toegankelijk is voor zijn slechtziende schoonmoeder. Kea heeft ook een bijenteelttraining gevolgd en verdient nu een duurzaam inkomen. Hij is erg dankbaar voor dit Habitat-project:

“Ik kan maandelijks ongeveer 7 liter honing verzamelen uit de bijenkorf. Mensen komen aan mijn deur om het te kopen en er is altijd veel vraag naar. De inkomsten uit de bijenteelt hebben niet alleen het levensonderhoud van mijn familie verbeterd, maar ook dat van de andere dorpsbewoners.”

Huizen en harten herstellen in Turkije

Op 6 februari werd Turkije getroffen door zware aardbevingen en naschokken. De schade was enorm: meer dan 50.000 mensen zijn om het leven gekomen, tienduizenden mensen zijn gewond geraakt, en talloze gebouwen zijn ingestort of beschadigd.

Onze bouwexperts bezoeken gezinnen in de getroffen gebieden en bespreken samen de schade aan hun huizen. Ondanks dat zo’n 80% van de gebouwen weinig tot geen schade heeft opgelopen, voelen veel mensen zich nog steeds onzeker over de veiligheid van hun huis. Velen zijn gevlucht en durven niet terug te keren, en degenen die wel terug moesten, hebben dringend behoefte aan emotionele steun. Met onze technische kennis stellen we de bewoners gerust, zodat zij zich weer veilig voelen in hun eigen huis en kunnen beginnen aan de wederopbouw van hun leven.

Het verhaal van Yurdagül

Yurdagül (61) deelt een appartement in Elbistan met haar gezin van vijf. Na de verwoestende aardbevingen mochten ze niet terug naar huis en zijn ze gevlucht naar familie in Istanboel: “Ik heb maandenlang gehuild voor Elbistan – het blijft mijn thuis.”

Habitats ingenieurs hebben Yurdagüls gebouw grondig onderzocht en herstelwerkzaamheden verricht. Yurdagül is ontzettend blij om nu, bijna 10 maanden na de ramp, met het hele gezin weer thuis te zijn. “We konden de reparaties zelf niet betalen en zijn diep geraakt en ontzettend dankbaar voor alle hulp die we hebben ontvangen,” zegt ze met tranen in haar ogen. “Ik koester hoop voor de stad en bid dat niemand ooit meer gedwongen zal worden zijn huis te verlaten.”

Huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne

Al bijna twee jaar is er oorlog in Oekraïne. Talloze slachtoffers, immense schade én de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. Zeker 13 miljoen mensen zijn noodgedwongen hun huis ontvlucht.

Habitat helpt vluchtelingen uit Oekraïne met noodopvang in buurlanden. Toen de oorlog uitbrak, hielpen wij bij de eerste opvang – van warme tenten tot gratis hotelovernachtingen voor mensen die uitgeput en ontredderd de grens over kwamen. Al snel verschoof onze hulp naar huisvestingsoplossingen voor de middellange en lange termijn en boden wij vluchtelingen een veilig huis om hun leven zo goed als mogelijk weer op te pakken. Sinds kort bouwen we ook in Oekraïne zelf. In samenwerking met partners richten we ons op het herstellen van de huisvestingssector. Als bouwexperts dragen wij zo ons steentje bij aan een duurzame wederopbouw.

Het verhaal van Kristina

Kristina (11) vluchtte met haar moeder en zusje naar Polen, nadat bommen het appartementencomplex naast hen verwoestten. Via het sociale huurprogramma van Habitat Polen vond het gezin een veilige woonplek in Warschau.

Kristina is blij met haar nieuwe appartement, maar vindt het jammer dat ze kerst niet met de hele familie kan vieren. Ze bracht de kerstdagen altijd door bij haar oma. Met cadeautjes voor alle kinderen en lekker eten. En met papa. In een brief naar de kerstman schrijft ze wat ze het liefst zou willen voor kerst:

“Lieve Kerstman,
Dit jaar heb ik me goed gedragen. Ik heb mijn droom waargemaakt om nieuwe vrienden te maken en Pools te leren op mijn nieuwe school. Dit jaar zou ik graag Lego willen. Ik wil ook aan de Kerstman vragen om alsjeblieft de oorlog te beëindigen, zodat we als familie samen kunnen zijn volgend jaar.
Dankjewel.”

Een veilig huis is hét ingrediënt voor een beter leven

Nieuwsbrief
Sluiten