De ‘Healthy Home Kit’: een kleine investering met grote impact

In San Vicente de Paul in Guatemala wonen 88 arme families, ex-vluchtelingen, die moeten rondkomen van €2 tot €4 per dag. Als gevolg van een burgeroorlog vluchtten ze ooit naar Mexico. Nu ze weer terug gekeerd zijn, is het voor hen haast onmogelijk om uit de armoedespiraal te komen en hun leven opnieuw op te bouwen. Het zijn deze families waarvoor Habitat for Humanity betere leefomstandigheden wilde creëren. Mede dankzij een zeer genereuze gift van €10.000 van een donateur van Habitat Nederland konden deze gezinnen worden geholpen. Zij kregen allen een ‘Healthy Home Kit’. Zij bouwden zelf enthousiast mee aan de installatie, en ze kregen ook een training over het gebruik en het onderhoud ervan. Eind februari 2018 werd de laatste Healthy Home Kit geïnstalleerd en waren 440 mensen geholpen.

3 kleine veranderingen voor één grote sprong voorwaarts
Een Healthy Home Kit kost €360 en bestaat uit drie onderdelen die gezamenlijk zorgen voor een betere hygiëne, minder ziektes, meer wooncomfort en kostenbesparing:

 1. Het rookloze fornuis
  Op het platteland van Guatemala wordt veel binnenshuis gekookt op open vuren. Meer dan de helft van de Guatemalteekse bevolking kampt daardoor met aandoeningen aan de luchtwegen. Longontsteking, hevige hoofdpijnen en oogirritaties komen erg veel voor op het platteland. Kleine kinderen lopen geregeld brandwonden op omdat de kookvuren zich op de grond bevinden.
  Het innovatieve en eenvoudig te bouwen rookloze fornuis zorgt ervoor dat de rook door een pijp naar buiten wordt geleid. Het fornuis verbruikt 60% minder hout dan een open vuur. Dit betekent voor de meeste gezinnen een enorme kostenbesparing, naast de winst voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer op je knieën hoeft te zitten om een maaltijd te bereiden en kokende moeders hoeven zich niet langer zorgen te maken: de hete pitten bevinden zich buiten het bereik van kleine kinderhandjes.
  Het rookloze fornuis is gemaakt van een mengsel van zand en klei en soms stro. Het mengsel wordt eerst tot blokken geperst en vervolgens in de zon gedroogd. Met de gedroogde blokken wordt vervolgens het fornuis opgebouwd. Al met al een laagdrempelige bouwklus waar iedere volwassene aan kan meehelpen.
 2. Een hygiënische latrine
  46% van de Guatemalteken heeft geen toegang tot een hygiënische plek om zijn behoefte te doen. Ze doen hun behoefte in de open lucht of maken gebruik van verouderde latrines, waardoor bacteriën terecht komen in het oppervlaktewater en in het drinkwater. De latrine van Habitat Guatemala voert de uitwerpselen op een veilige manier af, en door de constructie met een uitlaatpijp stinkt het ook niet meer zo erg. Tijdens een training raken mensen vertrouwd met hygiënische gewoontes en het gebruik en onderhoud van het toilet.
 3. Een waterfilter voor veilig drinkwater
  40% van de kindersterfte in Guatemala wordt veroorzaakt door het drinken van onbehandeld water. Cholera, salmonella en E.Coli-infecties komen er nog steeds veel voor. Drinkbaar water komt helaas niet uit de kraan. Om drinkbaar te worden, moet het water worden behandeld. Een waterfilter is daarvoor de meest efficiënte manier. Het filter van Habitat leidt rivierwater door klei en maakt het drinkbaar. Deze simpele oplossing houdt veel gevaarlijke ziektes buiten de deur. Het heeft dan ook een levensveranderende impact voor veel gezinnen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niet cadeau krijgen, maar zelf opbouwen
Elena is een van de mensen die binnen dit project geholpen. Zij is, sprak vol dankbaarheid over  Habitat for Humanity: “Ik wil de donateur die dit mogelijk heeft gemaakt heel hartelijk bedanken. De Healthy Home Kit betekent enorm veel voor ons. Habitat kwam niet zo maar snel iets weggeven. Wij werden echt betrokken bij het hele arbeidsproces. We weten nu hoe een fornuis en een latrine zijn gebouwd en hoe je ze moet onderhouden. We hebben ze zelf helpen bouwen! Het was een flinke klus en we zijn heel erg blij en trots op het eindresultaat.”

×