Habitat deelt samen met WakaWaka licht uit

Habitat werkt samen met partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. Een van die partners is sinds 2015 WakaWaka. Samen hebben we als doel om zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te helpen aan duurzame energie en veilig licht. Zo kunnen wij nog meer impact genereren en families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen.

WakaWaka in Zambia

Habitat Nederland steunt een project van Habitat Zambia genaamd “Build homes, communities and hope”. Drie bouwreisteams hebben afgelopen jaar meegebouwd aan huizen in de omgeving van Lusaka en zo mensen geholpen met een nieuw huis. Dankzij onze samenwerking met WakaWaka konden we ook in Zambia verder gaan dan alleen het bouwen van huizen. In het project ‘Light up Linda’ zijn in juli 2017 in totaal 485 WakaWaka’s uitgedeeld aan families die wonen in Linda Compound (een wijk vlakbij de hoofdstad Lusaka).

Bekijk hier onze update over het uitdelen van de WakaWaka’s in Zambia

WakaWaka in Cambodja

Vanaf 2015 krijgen vele bouwreizigers vanuit Nederland een Habitat WakaWaka lamp met usb-oplader én – volgens het ‘buy-one/give-one’-principe – gaat er voor elke lamp die naar een bouwreiziger gaat ook een naar een gezin in een van onze Habitat projecten. 541 van deze ‘give-one’ WakaWaka’s zijn eind 2016 verscheept naar Cambodja en in januari 2017 konden wij de WakaWaka Powers uitdelen: 341 aan gezinnen in verschillende dorpen in de omgeving van Siem Reap, 100 in Battambang en 100 in de regio Phnom Penh. Onze Habitat collega’s in Cambodja deelden de WakaWaka’s uit en uiteraard gaven zij een korte toelichting over hoe de lampen met oplader op zonne-energie gebruikt worden.

Bekijk hier onze update over het uitdelen van de WakaWaka’s in Cambodja

WakaWaka in Libanon

Eind 2016 verstuurden WakaWaka en Habitat Nederland ruim 2.000 WakaWaka lampen naar Habitat Libanon. Deze lampen waren onder andere bedoeld voor Syrische vluchtelingen en andere kwetsbare groepen en vluchtelingen in  het land. Libanon huisvest de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking en deze mensen wonen in door Habitat opgeknapte huizen en in tentenkampen. In totaal profiteren nu 10.037 personen van de WakaWaka’s.

Wat Habitat doet in Libanon en hoe WakaWaka’s de mensen helpen lees je hier

WakaWaka in Bangladesh

Bangladesh behoort tot de armste landen ter wereld. Ongeveer 70% van de bevolking leeft hier in onveilige en onhygiënische krotten. Habitat helpt de bevolking met de bouw van veilige huizen en werkt aan een betere leefomgeving met goede drinkwatersystemen en sanitaire voorzieningen.

Het project

In een driejarig project in 3 dorpen ten noorden van de hoofdstad Dhaka bouwt Habitat sinds 2013 huizen met een regenwatersysteem. Ook komen er 21 waterpompen en bouwt Habitat zes badhuizen speciaal voor de vrouwen uit de gemeenschap. Hier kunnen zij in een veilige omgeving voorlichting krijgen over een gezondere levensstijl voor henzelf en voor hun kinderen en kunnen zij ervaringen uitwisselen. Goede hygiënische gewoontes worden zo onderdeel van het dagelijks leven in het nieuwe huis.

De combinatie van een veilig onderkomen, schoon drinkwater én de voorlichting over onderhoud van het huis en over hygiëne zorgen voor een duurzame verbetering van de gezondheid en het welzijn van mensen. Een betere gezondheid betekent dat mensen minder geld kwijt zijn aan medicijnen en doktersbezoek. Kinderen verzuimen minder vaak van school en het betekent minder ziekteverzuim bij volwassenen , dus meer inkomsten.

In september 2015 kregen de bewoners van deze dorpen een WakaWaka light om hun huis van duurzaam en veilig licht te voorzien. Tijdens een gezamenlijke schoonmaakdag hielpen de gezinnen uit de gemeenschap om met zijn allen het dorp op te ruimen. De families die meededen, ontvingen na afloop van deze dag een WakaWaka light. Zo wordt hun leefomgeving nog verder verbeterd en kunnen zij op eigen kracht bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen.

Bekijk hier onze update over het uitdelen van de Waka Waka’s in september 2015

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

WakaWaka in Malawi

In januari 2015 werd Malawi getroffen door overstromingen, waardoor duizenden mensen hun huis verloren. Habitat Malawi kwam in actie met een noodhulpprogramma en zorgde voor tijdelijk onderdak voor de getroffen mensen. Er werden energiebesparende kachels uitgedeeld aan meer dan 10.000 gezinnen in de opvangkampen in Layitonie en Kadyamba, in het zuiden van Malawi. Om het leed van de getroffen families nog verder te verzachten, heeft Habitat Malawi in september 1.000 WakaWaka-lampen uitgedeeld.

In samenwerking

Voordat de WakaWaka’s werden uitgedeeld, is door Habitat Malawi samen met de lokale overheden en het lokale Rode Kruis onderzocht hoe gezinnen voor hun verlichting zorgden. De gezinnen hier gebruikten geen kerosinelampen en kaarsen. Dat was te duur. De meeste gezinnen gebruikten het licht van het vuur waarop ze kookten ook als verlichting. Dus zodra het vuur uitdoofde zaten ze volledig in het donker. Er werden ook wel zaklampen gebruikt, maar deze hebben als nadeel dat hiervoor batterijen gekocht moeten worden.

Hoe de WakaWaka’s worden gebruikt

Habitat Malawi is bij de verspreiding van de WakaWaka’s zorgvuldig te werk gegaan. Gezinnen die een WakaWaka kregen, ontvingen ook een eenvoudige handleiding en een gebruikerstraining. De lamp is op meerdere manieren en standen bruikbaar en hij heeft verschillende lichtsterkten, maar hij kan bijvoorbeeld niet tegen de regen. Je kunt hem alleen overdag opladen en je mag hem niet laten vallen. Maar als je weet hoe je de lamp kunt gebruiken kun je ineens veel meer doen op een dag, en ook nog op een duurzame, veilige en gezonde manier.

Bekijk hier onze update over het uitdelen van WakaWaka’s in Malawi:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WakaWaka in Haïti

In Haïti dat in 2010 getroffen werd door een allesverwoestende aardbeving, bouwde Habitat een compleet nieuwe gemeenschap voor gezinnen die alles waren kwijtgeraakt. In Santo kregen 300 gezinnen de kans een nieuw leven op de bouwen. Het dorp kreeg naast 300 huizen met eco-toiletten ook waterpompen, straatverlichting op zonne-energie, een moestuin en een marktterrein. Ook zijn er trainingen gegeven en verschillende initiatieven opgezet om mensen te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Zo hebben mensen niet alleen een huis als basis, maar kunnen ze een nieuw leven opbouwen en wordt zo’n project als in Santo pas echt duurzaam.
Santo is gebouwd met bijdragen uit onder andere Ierland, de Verenigde Staten en Nederland. Habitat Nederland bouwde mee dankzij donateurs en sponsors en een bijdrage van ruim € 1.500.000 van de opbrengst van de Giro555 actie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Dankzij een mooie donatie van de WakaWaka Foundation ontvingen de inwoners van Santo zonne-energielampen voor in huis. In de gemeenschap waren al straatlampen op zonne-energie gebouwd, maar de huizen zelf hadden nog geen stroom en mensen verlichten hun huis met dure en gevaarlijke gaslampen of kaarsen. In november 2013 kreeg elke familie twee WakaWaka lampen. Het comité van buurtbewoners SIDDEVAS is getraind in het gebruik van de lampen.

×