John in Zambia: “Dit huis geeft ons een veilig gevoel en meer eigenwaarde”

“We konden geen enkel voedsel in huis bewaren omdat de ratten het altijd wisten te vinden. Maar in dit nieuwe huis is dit probleem verleden tijd.”

John is getrouwd met Patricia en samen hebben ze 4 kinderen (waarvan 3 inwonend) en een kleinzoon. John’s moeder woont ook hij hen in: dat zijn 4 generaties onder één dak, en 7 monden te voeden. Een hele opgave voor John en Patricia.

De 3 kinderen Grace, Pijar and Ben gaan naar school. Kleinzoon Stephen kan helaas nog niet naar school omdat de financiële middelen daarvoor ontbreken. Patricia werkt als landarbeider en als huishoudster, waarmee ze ongeveer € 65 per maand verdient. Ook verkoopt ze soms groenten op de markt. Haar inkomen is helaas zeer instabiel. Soms verdient ze maar de helft. John lijdt aan pijnlijke ontstekingen in de gewrichten van zijn benen. Hij kan niet goed lopen maar verdient toch een bescheiden inkomen van € 10 per maand met het verbrijzelen van grote keien in kleinere stenen die gebruikt worden in de bouw. In zijn jongere, gezonde jaren verdiende hij een veelvoud hiervan. De oudste dochter Irene die 5 kilometer verderop woont springt soms bij door wat geld te sturen.

Het gezin woonde in een slecht geventileerd en vervallen onderkomen van modder en steen, zonder ramen. In het regenseizoen was het onmogelijk om droog te blijven en het gezin had veel last van ongedierte. John: “We konden geen enkel voedsel in huis bewaren omdat de ratten het altijd wisten te vinden. Maar in dit nieuwe huis is dit probleem verleden tijd. We hebben nu zelfs een keuken! Ook komen er geen dieven meer.” In het vorige huis trof John ook soms dieven aan. Maar nu heeft hij een hek om zijn huis gebouwd van riet, ijzerdraad en stevige metalen pijpen. Om de woning ook voor de kinderen veilig te stellen is John tijdens een training van Habitat begonnen met het op schrift zetten van zijn testament. John: “Dit nieuwe huis, met het hek eromheen geeft ons een veilig gevoel en meer eigenwaarde.”

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×