Martha in Zambia: “In mijn vorige huis voelde ik me nooit vrij”

“Dit huis en de hulp van Habitat maakt dat ik me niet langer zorgen hoef te maken over de veiligheid en de toekomst van mijn kinderen.”

Martha is 38 jaar en draagt sinds de dood van haar man in 2012 in haar eentje de verantwoordelijkheid over de opvoeding van haar 6 kinderen Daniel [21], Samson [18], Cosmas [16], Tyson [13], Nathan [10] and Lackson [8]. Sinds ze het nieuwe Habitathuis betrokken heeft zorgt ze ook voor de zoon van haar zus, Joseph.

Martha heeft nooit naar school kunnen gaan omdat haar ouders stierven toen ze nog heel jong was. Niemand kon het benodigde schoolgeld voor haar betalen. Maar zij doet nu wat ze kan om zoveel mogelijk van haar kinderen wel een opleiding te geven. De oudste zoon Daniel heeft de middelbare school inmiddels afgerond en woont sinds kort bij zijn grootvader die hem helpt om een baan te vinden. Samson en Cosmas gaan naar de middelbare school. Tyson en Nathan zijn helaas toch door gebrek aan geld van school moeten gaan en Lackson en Joseph zijn nog nooit naar school geweest.

van een lekkend huis met asbest naar een veilige stenen woning met een slaapkamer
Martha woonde voorheen in een onderkomen van modder en stenen dat aan één kant was ingestort. Het dak was gemaakt van ongezond asbest, en het lekte bij de eerste de beste regenbui. Voorheen sliep ze samen met haar dochter in één kamer terwijl alle andere kinderen samen in de woonkamer sliepen. De nieuwe woning biedt genoeg ruimte voor een aparte slaapkamer voor de jongens zodat Martha nu een eigen kamer heeft en niemand in de woonruimte hoeft te slapen.

Om in haar inkomen te voorzien wast Martha kleding. Ze verdient daarmee momenteel 20 euro per week. Martha wordt daarnaast af en toe ondersteund door haar zus, die haar kleding, voedsel en geld stuurt waar ze olie, mais, zout en groente voor koopt. Martha speelt het klaar om met haar bescheiden inkomsten, haar gezin gemiddeld anderhalve maaltijd per dag te geven. Zodra ze wat meer financiële middelen heeft wil ze gefrituurde pasteitjes gaan verkopen.

Testament geregeld
Martha is HIV positief. Haar medicatie is gelukkig gratis. Via Habitat heeft Martha samen met haar zoon Samson een training gevolgd op het gebied van testamenten, erfrecht en woningonderhoud. Met de opgedane kennis kan ze ervoor zorgen dat haar kinderen niet op straat komen te staan als zij komt te overlijden. Martha voelt zich veel beter nu ze in een stevig huis met 4 kamers woont. “In mijn vorige huis voelde ik me nooit vrij” zegt ze. “Dit huis en de hulp van Habitat maakt dat ik me kan concentreren op mijn werk en me niet langer zorgen hoef te maken over de veiligheid en de toekomst van mijn kinderen.“

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×