Ruth droomt van een eigen restaurant

In ons project in Oeganda bouwen we niet alleen huizen, we helpen jongeren ook aan een toekomst te bouwen, met een vakopleiding. Dit gaat in samenwerking met het Pioneer Institute.

Een van de eerste 24 jongeren die afgelopen jaar hun opleiding volgden is Ruth. Ruth vertelt dat ze heeft gekozen voor een opleiding in de catering omdat ze van koken houdt en ze al baantjes heeft gehad in kleine restaurantjes. Haar lerares is erg te spreken over het leerproces dat Ruth hier heeft doorgemaakt de afgelopen maanden. Ruth zit inmiddels in haar laatste weken op het Pioneer Instituut en kijkt ernaar uit om straks terug naar huis te gaan. Natuurlijk omdat ze haar drie kinderen mist (ze zit 4 maanden intern in het Pioneer Institute), maar ook omdat ze zin heeft om alles wat ze heeft geleerd in de praktijk te brengen. Ze wil in eerste instantie in een restaurant gaan werken om wat meer ervaring op te doen. En als dat niet meteen lukt, gaat ze vanuit huis koken en de gerechten verkopen in de buurt. Maar haar uiteindelijke doel is een eigen restaurant starten!

Focus op opleiding
Ruth is alleenstaand en heeft drie jongen kinderen. Jonge moeders als Ruth zijn geen uitzondering op het platteland van Oeganda. Vaak krijgen ze al op jong leeftijd kinderen waarna ze stoppen met school. Ze staan alleen voor de opvoeding en hebben geen opleiding en geen werk. Voor Ruth gaat dat nu veranderen, zij leert hier echt een vak.

Terwijl Ruth de afwas doet na de kookles, vertelt ze ons trots welke gerechten ze al kan maken. Op haar lijst van te leren gerechten staan er nog maar een paar, bijna zijn ze allemaal met succes afgevinkt.

Ruth heeft niet alleen leren koken. Naast de theorie en de praktijklessen heeft Ruth de afgelopen maanden ook geleerd om zichzelf goed te presenteren en heeft ze een module gevolgd over hoe je je eigen business op kunt starten. Haar zelfvertrouwen is zichtbaar gegroeid en dat is zo belangrijk voor jongeren als Ruth die nooit eerder een opleiding volgden.

Ruth ging naar huis met een officieel certificaat in de catering, een starter kit om haar te helpen een bedrijfje op te zetten, veel nieuwe ervaringen, nieuwe vrienden en vertrouwen in de toekomst. Ze werkt nu in een restaurant en daarnaast bakt ze gebak dat ze verkoopt. Ze kan nu voor zichzelf en haar kinderen zorgen en is niet meer afhankelijk van anderen. Ze wil graag haar eigen restaurant openen met vestigingen in meerdere plaatsen en dan haar familieleden in dienst nemen zodat ook zij een inkomen hebben.

Kijk je mee in Oeganda?
Volg Habitat Nederland, Marlayne en Buddy via hun stories en posts op Instagram

Lees meer over de reis van Buddy en Marlayne >>

 
 

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×