Bouwen aan een duurzame toekomst
in Oeganda met de Postcode Loterij

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan Habitat de levens verbeteren van ruim 1.500 mensen in Oeganda

In dit 2-jarige project ondersteunt Habitat kwetsbare jongeren, hun pleeggezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven. Door deze weeskinderen een vak te leren kunnen ze geld verdienen voor hun pleeggezin. Met de bouw van een Habitathuis en een wc krijgen ze de veiligheid en bescherming die ze nu zo missen. Op lange termijn kunnen de jongeren een zelfstandig bestaan opbouwen en een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin ze leven en aan hun land. Zoals gebruikelijk in de lokale cultuur van Ubuntu kunnen ook de andere mensen uit de dorpen waar de kinderen wonen meeprofiteren van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en trainingen en voorlichting op allerlei gebied. In totaal helpt Habitat in dit project 1.500 mensen aan een beter bestaan.

1. Directe ondersteuning door een vakopleiding

Oudere weeskinderen krijgen de mogelijkheid om een beroepsopleiding te volgen. De meeste jongeren kiezen voor een opleiding als timmerman, metselaar en lasser. Op die manier leren ze een vak zodat ze een inkomen voor hun broertjes en zusjes en hun pleegouder(s) kunnen verdienen en zelfstandig verder bouwen aan de toekomst. En dat is nog maar het begin, want Habitat helpt de getrainde jeugd om coöperaties op te zetten, zodat ze elkaar kunnen helpen met het werk en het verkopen van hun producten en diensten. De jongeren die een vak geleerd hebben, fungeren zelf ook weer als leermeesters voor andere jongeren.

2. Een betere leefomgeving voor gezinnen

Met de meest kwetsbare van de gezinnen bouwen wij een eenvoudig, maar degelijk Habitathuis. De gezinnen worden geselecteerd door Habitat Oeganda, de gemeenschap, lokale leiders en de lokale overheid. In de gemeenschap rondom deze gezinnen komen sanitaire voorzieningen en een grote tank om regenwater op te vangen. Zo kunnen deze jongeren, hun broertjes en zusjes en de andere mensen uit de omgeving veilig en gezond opgroeien.

3. Steun aan de hele gemeenschap

Naast deze families helpt Habitat ook de andere gezinnen in het dorp. Zij krijgen schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen binnen handbereik. En met een breed scala aan trainingen die nauw aansluiten bij hun dagelijkse realiteit; over onder andere malaria, Hiv en aids, schoon (drink)water en hygiëne, seksuele voorlichting en erfopvolging en erfrecht, worden deze gezinnen verder ondersteund en wordt de veerkracht van deze gezinnen en gemeenschappen vergroot. Deze onderwerpen zijn door Habitat Oeganda in samenspraak met de lokale overheid bepaald.

Doelgroepen

Habitat werkt in dit project met een extreem kwetsbare doelgroep: gezinnen met aidswezen en kwetsbare kinderen in de Mayuge gemeenschappen. Hier zijn veel mensen met de Hiv of aids ziekte. Daardoor leven er meer zieke en kwetsbare kinderen dan gemiddeld in pleeggezinnen met onvoldoende inkomsten om van te leven.

Stand van zaken project Oeganda: huizen gebouwd en diploma’s ontvangen
Update juni 2019
Het Postcode Loterij project in Oeganda is gestart in juli 2018. Toen is Habitat Nederland begonnen met het selecteren van de families, met het maken van een projectplanning en het voorbereiden van alle trainingen en opleidingen.

In september 2018 kon de start van de eerste huizen in Mayuge. Ook werden de eerste 24 jongeren geselecteerd voor de vakopleiding. 12 huizen in Mayuge zijn in februari 2019 opgeleverd en de eerste gezinnen zijn al verhuisd.

We bouwen huizen in Oeganda, maar geven ook jongeren de kans om een vakopleiding te volgen en zo te bouwen aan hun toekomst. In totaal zullen 48 jongeren in dit project een vak leren door een opleiding in het Pioneer Instituut. De eerste lichting van 24 studenten is in het najaar van 2018 begonnen aan hun opleiding. Kortgeleden hebben zij hun diploma’s in ontvangst mogen nemen.

Een nieuw huis of een opleiding dankzij de Postcode Loterij

Marlayne en Buddy met Habitat naar Oeganda
“Zeuren over huiswerk doen de kinderen niet meer”
Kataline is trots: “De kinderen maken hun huiswerk nu met veel plezier in een schoon huis. Ik ben trots dat ze zo hun best doen op school en weet zeker dat hun leven beter wordt dan dat van mij. De basis is er! We hebben een thuis waar we veilig zijn, genoeg ruimte hebben en we voelen er ons op ons gemak; we zijn echt thuis!”
Lees meer over Kataline >>
“Ik ben arm, maar toch zo rijk!”
Jesca staat trots voor haar nieuwe huis te wachten, waar ze met haar twee dochters en drie kleinzonen woont. Ze straalt! “Ik straal al zo vanaf het moment dat ik wist dat we een nieuw huis gingen krijgen, dankzij Habitat en de Postcode Loterij. Sinds die dag ben ik dan misschien arm, maar ook ontzettend rijk!” zegt Jesca.”
Lees meer over Jesca >>
Marlayne en Buddy met Habitat naar Oeganda
Ruth droomt van een eigen restaurant
In ons project in Oeganda bouwen we niet alleen huizen, we helpen jongeren ook aan een toekomst te bouwen, met een vakopleiding. Dit gaat in samenwerking met het Pioneer Institute. Een van de eerste 24 jongeren die afgelopen jaar hun opleiding volgden, is Ruth.
Lees meer over Ruth >>
Marlayne en Buddy met Habitat naar Oeganda
Kleding maken vanuit een veilig huis
“Als ik later genoeg geld heb gespaard, ga ik zelf stoffen kopen op de markt. Dan maak ik de kleding die ik mooi vind, en die kunnen mensen dan hier komen kopen, dat lijkt me geweldig!”
De zware tijd na de geboorte van haar dochtertje en het vertrek van de vader, ligt achter Evelyne. Dankzij Habitat woont ze met haar familie in een veilig huis en volgde ze een opleiding tot kleermaakster.
Lees meer over Evelyne >>

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×