Bouwen aan een duurzame toekomst in Oeganda dankzij deelnemers aan de Postcode Loterij

Dankzij alle deelnemers aan de Postcode Loterij kan Habitat in Oeganda een project starten en de levens verbeteren van ruim 1.500 mensen

In dit 2-jarige project ondersteunen we kwetsbare jongeren, hun pleeggezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven. Door deze weeskinderen een vak te leren kunnen ze geld verdienen voor hun pleeggezin. Met de bouw van een huis en een wc krijgen ze de veiligheid en bescherming die ze nu zo missen. Op lange termijn kunnen de jongeren een zelfstandig bestaan opbouwen en een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin ze leven en aan hun land. Zoals gebruikelijk in de lokale cultuur van Ubuntu kunnen ook de andere mensen uit de dorpen waar de kinderen wonen meeprofiteren van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en trainingen en voorlichting op allerlei gebied. In totaal helpen wij in dit project 1.500 mensen aan een beter bestaan.

1. directe ondersteuning van oudere weeskinderen door een vakopleiding
Oudere weeskinderen krijgen de mogelijkheid om een beroepsopleiding te volgen. De meeste jongeren kiezen voor een opleiding als timmerman, metselaar en lasser. Op die manier leren ze een vak zodat ze een inkomen voor hun broertjes en zusjes en hun pleegouder(s) kunnen verdienen en zelfstandig verder bouwen aan de toekomst. En dat is nog maar het begin, want we helpen de getrainde jeugd om coöperaties op te zetten, zodat ze elkaar kunnen helpen met het werk en het verkopen van hun producten en diensten. De jongeren die een vak geleerd hebben, fungeren zelf ook weer als leermeesters voor andere jongeren.

2. een betere leefomgeving gezinnen
Met de meest kwetsbare van deze gezinnen bouwen wij een eenvoudig maar degelijk Habitat huis. De gezinnen worden geselecteerd door Habitat Oeganda, de gemeenschap, lokale leiders en de lokale overheid. In de gemeenschap rondom deze gezinnen komen sanitaire voorzieningen en een grote tank om regenwater op te vangen. Zo kunnen deze jongeren, hun broertjes en zusjes en de andere mensen uit de omgeving veilig en gezond opgroeien.

3. steun aan de hele gemeenschap
Naast deze families helpen we ook de andere gezinnen in het dorp. Zij krijgen ook schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen binnen handbereik. En met een breed scala aan trainingen die nauw aansluiten bij hun dagelijkse realiteit; over onder andere malaria, Hiv en aids, schoon (drink)water en hygiëne, seksuele voorlichting en erfopvolging en erfrecht, worden deze gezinnen verder ondersteund en wordt de veerkracht van deze gezinnen en gemeenschappen vergroot. Deze onderwerpen zijn door Habitat Oeganda in samenspraak met de lokale overheid bepaald.

Doelgroepen
Habitat werkt in dit project met een extreem kwetsbare doelgroep, gezinnen met aidswezen en kwetsbare kinderen in de Mayuge gemeenschappen. Hier zijn veel mensen met Hiv of aids. Daardoor leven er meer aidswezen en kwetsbare kinderen dan gemiddeld in pleeggezinnen met onvoldoende inkomsten om van te leven.

blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

volg ons op social media

×