Habitat en WakaWaka geven licht in Cambodja

Habitat bouwt duurzame huisvesting – en dat is veel meer dan alleen vier muren en een dak. Ook zaken zoals schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, opleidingen en trainingen én duurzame elektriciteit horen bij die duurzame huisvesting. Voor dat laatste hebben wij sinds 2015 een samenwerking met WakaWaka. Samen willen wij zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te helpen aan duurzame energie en veilig licht. Zo wordt onze huisvesting nog duurzamer en kunnen wij meer families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen

Buy One – Give One
Vanaf 2015 krijgen vele bouwreizigers vanuit Nederland een Habitat WakaWaka lamp met usb-oplader én – volgens het ‘buy-one/give-one’-principe – gaat er voor elke lamp die naar een bouwreiziger gaat ook een naar een gezin in een van onze Habitat projecten. 541 van deze ‘give-one’ WakaWaka’s zijn eind 2016 verscheept naar Cambodja en in januari 2017 konden wij de WakaWaka Powers uitdelen: 341 aan gezinnen in verschillende dorpen in de omgeving van Siem Reap, 100 in Battambang en 100 in de regio Phnom Penh.

Een eigen huis mét veilig licht en elektriciteit verbetert de gezondheid – het vermindert de blootstelling aan de giftige dampen en de gevaren van olielampen, zorgt ervoor dat kinderen ook ’s avonds kunnen studeren en het bespaart kosten op batterijen en dure aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

WakaWaka’s in Siem Reap, Battambang en Phnom Penh

Onze Habitat collega’s in Cambodja deelden de WakaWaka’s uit en uiteraard gaven zij een korte toelichting over hoe de lampen met oplader op zonne-energie gebruikt worden.

In Battambang steken ze de loftrompet over de WakaWaka. Keo Kanika, project medewerker van Habitat Cambodia in Battambang, vertelt: “In Battambang werken we samen met andere non-profit instellingen om een nog betere oplossing te kunnen bieden voor het verbeteren van huisvesting en het vergroten van de eigenwaarde van mensen. Ook deze partners zijn betrokken bij het uitdelen van de WakaWaka’s. We hebben ze uitgelegd hoe de lampen opgeladen en gebruikt kunnen worden en hoe meer ze erover leerden, hoe enthousiaster ze werden om de lampen te mogen gaan uitdelen!
Toen ik er zelf voor het eerst een in handen kreeg, merkte ik meteen wat een fantastisch product het is: het is klein, weegt bijna niets en de batterij gaat heel lang mee. Het is erg fijn dat we deze WakaWaka’s mogen uitdelen, het zal een duidelijke toegevoegde waarde zijn in het dagelijkse leven van vele gezinnen.”

Theavy Techh is senior community facilitator bij Habitat Cambodia in Phnom Penh. “Met de WakaWaka zonnelamp kun je heel gemakkelijk ‘s avonds en ‘s nachts je huis verlichten. Dat is handig als je kleine kinderen hebt, die ‘s nachts wakker worden en gevoed moeten worden. Ook het vangen van vissen en kikkers – iets dat veel mensen hier doen om in hun levensonderhoud te voorzien – is makkelijker met de lamp, want de WakaWaka is licht en makkelijk mee te nemen. Bijna nog belangrijker: het is een veilige lamp dus je hoeft niet bang te zijn voor ongelukken. De gezinnen zijn erg blij met de lamp.”

“Ik ben heel blij met de WakaWaka. We besparen veel geld op batterijen“

Teing is 53 jaar oud en woont in Sambour Village, in de provincie Siem Reap. Hij woont op 60 kilometer van de stad en in zijn huis heeft hij geen elektriciteit. “Ik ben heel blij met de WakaWaka zonnelamp. Hij werkt heel makkelijk en vooral ‘s avonds hebben we er veel plezier van: mijn zoon kan nu ook ‘s avonds zijn huiswerk maken. Bovendien bespaar ik nu veel geld op batterijen. Die zijn erg duur.”

``Ik kan nu koken bij het licht van deze lamp en mijn kinderen kunnen samen hun huiswerk maken``

Thoeun (43) en zijn vrouw Kong (36) wonen in PreyKla village in de provincie Kandal. De meeste mensen die in deze gemeenschap wonen zijn boer.
“Ik ben heel blij met deze extra steun van Habitat for Humanity. Ik zal nu kunnen koken bij het licht van deze lamp en mijn kinderen kunnen samen hun huiswerk maken” geeft Thoeun aan. Zijn vrouw voegt toe: “De lamp is ook heel fijn wanneer we ‘s avonds naar buiten moeten om naar het toilet te gaan of te kijken bij onze kippen en eenden. En we kunnen onze telefoon ermee opladen”. Na een korte uitleg over hoe de lamp werkt, probeerde ze hem meteen zelf uit en geeft aan dat de lamp heel makkelijk werkt en het gezin kosten gaat besparen.

“Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.“

Sokhy is 18 jaar oud en hij zit op school: Sangke High School. Hij woont in Chhouk Trodok Village in de provincie Battambang.

Ook Sokhy is heel blij met de WakaWaka Power. “Met deze lamp kan ik s avonds lezen en studeren. Hij werkt heel makkelijk.” Hij voegt nog toe dat de WakaWaka ook helpt geld te besparen, omdat het huis geen elektriciteitsaansluiting heeft. “Normaal gebruikten we dan een olie lamp. Ook wanneer mijn moeder aan het koken was. Maar dat was best gevaarlijk. Dit is beter.”

“Ik zie heel veel lachende gezichten bij de dorpsbewoners, ze zijn heel blij met deze gift.“

Ook Oum Phhoen, project medewerker van Habitat Cambodja in Siem Reap was enthousiast dat hij de WakaWaka’s mocht uitdelen: “Ik zie heel veel lachende gezichten bij de dorpsbewoners, ze zijn heel blij met deze gift. Vooral in de landelijke gebieden zijn deze lampen zeer welkom, omdat door gebrek aan elektriciteit geen licht in de huizen is. Bovendien zijn de WakaWaka’s milieuvriendelijk en duurzaam: hier zullen ze heel lang plezier van hebben!”

Meer WakaWaka’s uitgedeeld door Habitat

Habitat werkt veel samen met (lokale) partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. En sinds 2015 ook met WakaWaka. Samen willen wij zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen helpen aan duurzame energie en veilig licht.

Sinds de samenwerking met WakaWaka in 2015 hebben wij al heel veel Habitat families en gemeenschappen geholpen aan duurzame energie en veilig lichtg. In 2013 kregen 450 gezinnen in Haïti bij wijze van proef de eerste WakaWaka lights. In 2015 verzonden wij 380 WakaWaka lights naar Badekapla, één van de meeste kwetsbare gebieden in Bangladesh. Ook in Malawi, waar Habitat huizen bouwt voor gezinnen die aidsweeskinderen opvangen, kregen 1000 gezinnen de beschikking over een WakaWaka.

Lees meer over deze projecten

×