485 WakaWaka’s uitgedeeld in Zambia

Habitat bouwt duurzame huisvesting – en dat is veel meer dan alleen vier muren en een dak. Ook zaken zoals schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, opleidingen en trainingen én duurzame elektriciteit horen bij die duurzame huisvesting. Voor dat laatste hebben wij sinds 2015 een samenwerking met WakaWaka. Samen willen wij zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen te helpen aan duurzame energie en veilig licht. Zo wordt onze huisvesting nog duurzamer en kunnen wij meer families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen.

Een eigen huis mét veilig licht en elektriciteit verbetert de gezondheid – het vermindert de blootstelling aan de giftige dampen en de gevaren van olielampen, zorgt ervoor dat kinderen ook ’s avonds kunnen studeren en het bespaart kosten op batterijen en dure aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

WakaWaka’s in Linda Compound, Lusaka
Habitat Nederland steunt een project van Habitat Zambia genaamd “Build homes, communities and hope”. Drie bouwreisteams (Endemol Shine, Legian en HBC) hebben afgelopen jaar meegebouwd aan huizen in de omgeving van Lusaka en zo mensen geholpen met een nieuw huis. Dankzij onze samenwerking met WakaWaka konden we ook in Zambia verder gaan dan alleen het bouwen van huizen: in het project ‘Light up Linda’ zijn in juli 2017 in totaal 485 WakaWaka’s uitgedeeld aan families die wonen in Linda Compound (een wijk vlakbij de hoofdstad Lusaka).

De samenwerking met WakaWaka
Voor elke WakaWaka die verkocht wordt, wordt ook een WakaWaka gereserveerd voor projecten van diverse GoedeDoelenorganisaties. Sinds 2015 werkt Habitat samen met Waka Waka. Samen willen wij zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen helpen aan duurzame energie en veilig licht. Zo kunnen wij nog meer impact genereren en families een steuntje in de rug geven om zelfstandig een beter bestaan op te bouwen. Dankzij deze samenwerking konden wij 485 ‘Give One’ WakaWaka’s versturen naar Zambia. Het doel van “Light up Linda” was om de huishoudens in Linda Compound bij Lusaka te voorzien van alternatieve, veilige bronnen van licht en energie.

Er zijn 3 verschillende Typen WakaWaka’s uitgedeeld:

  • 250 WakaWaka Power+ (lampen op zone-energie met een USB oplaadmogelijkheid) zijn uitgedeeld  aan door Habitat Zambia als ‘kwetsbaar’ geïdentificeerde mensen in de Linda community.
  • 100 WakaWaka Base10 (Zonnepanelen met een batterij en meerdere USB Oplaadmogelijkheden) zijn uitgedeeld aan Habitat home owners in Linda en een aantal Community Workers die betrokken waren bij de presentatie en distributie van de WakaWaka’s.
  • 135 WakaWaka Pocket Lights zijn uitgedeeld aan schoolkinderen in de hogere klassen van scholen in Linda Community: 106 op de Zambia Open Community Schools en 29 op de Mercy Primary school.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grote interesse vanuit de gemeenschap
De gemeenschap was erg geïnteresseerd in het gebruik van alternatieve energie- en verlichtingsoplossingen. Dit was te zien aan de aanwezigheid en betrokkenheid van heel veel mensen tijdens de distributie en demonstratie van de WakaWaka’s. Ook vanuit de scholen was er grote betrokkenheid bij het uitdelen van de zaklampen en WakaWaka aan de kinderen in de hoogste klassen. De lampen zullen vooral voor deze kinderen erg behulpzaam zijn geweest, want zij waren zich zich aan het voorbereiden op toetsen en examens.

De voordelen van WakaWaka lampen op een rijtje:

  • Het wordt veel makkelijker om tussen dorpen en het platteland te reizen naar je familie waar geen elektriciteit is: mensen die de WakaWaka Base hebben gekregen, kunnen nu 5 dagen lang beschikken op een bron van energie.
  • Het reizen naar school en werk wordt ook veel veiliger; aangezien de ongelijke paden wegen niet verlicht zijn, is het handig te kunnen reizen met een veilig licht.
  • WakaWaka’s zijn veilige bronnen van licht. Brandende kaarsen en vooral kerosine lampen stoten giftige dampen uit en vooral in de winter en tijdens ‘power-cuts’ is er altijd het gevaar van omstoten en brand.  Koken en leren is nu beter te doen na zonsondergang
  • Zonne-energielampen betekenen een kostenbesparing t.o.v. kerosinelampen en kaarsen
  • Ondersteuning in het levensonderhoud: veel mensen hebben een winkel langs de kant van de weg. Met de lampen op zonne-energie is kan de koopwaar ook na zonsondergang goed verlicht worden. Dat stimuleert de verkoop!

Meer WakaWaka’s uitgedeeld door Habitat

Habitat werkt veel samen met (lokale) partners aan zaken zoals waterlevering en sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten en trainingen. En sinds 2015 ook met WakaWaka. Samen willen wij zoveel mogelijk Habitat families en gemeenschappen helpen aan duurzame energie en veilig licht.

Sinds de samenwerking met WakaWaka in 2015 hebben wij al heel veel Habitat families en gemeenschappen geholpen aan duurzame energie en veilig lichtg. In 2013 kregen 450 gezinnen in Haïti bij wijze van proef de eerste WakaWaka lights. In 2015 verzonden wij 380 WakaWaka lights naar Badekapla, één van de meeste kwetsbare gebieden in Bangladesh. Ook in Malawi, waar Habitat huizen bouwt voor gezinnen die aidsweeskinderen opvangen, kregen 1000 gezinnen de beschikking over een WakaWaka. Eind 2016 zijn 541 WakaWaka’s verscheept naar Cambodja.

Lees meer over deze projecten

×